Home

Achtergrond

Verenigde Staten zet meer vlees af op wereldmarkt

De Verenigde Staten hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar ruim 711.000 ton rundvlees geëxporteerd. Dat is 11% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De uitvoer van varkensvlees groeide eveneens met 11% naar 1,43 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van de United States Meat Export Federation (USMEF).

Hoewel de export van varkensvlees in de eerste zeven maanden ruim boven de aantallen van vorig jaar ligt, laat de maand juli juist een daling zien. In juli zette de VS 173.675 ton varkensvlees af op de wereldmarkt, terwijl dat in die maand vorig jaar nog ruim 180.000 ton was. De daling wordt vooral gevoed door een teruglopende export naar China/Hongkong: 47.701 ton om 32.167 ton.

Daar waar de export van varkensvlees in juli wat minder was, werd er juist meer rundvlees verscheept door de Amerikanen. Hoewel het verschil met juli vorig jaar niet groot is, ging er toch 5.000 ton meer de grens over. In totaal voerden de Verenigde Staten 104.488 ton rundvlees uit. Het meeste vlees wordt afgezet in Japan; ruim 27.500 ton. Ook buurland Mexico was met 19.620 ton een belangrijke afnemer van het Amerikaanse rundvlees.

Vlees voornamelijk naar Azië

Voor de Verenigde Staten is Azië de belangrijkste afzetmarkt voor zowel rund- als varkensvlees. Grootafnemers als China/Hongkong, Japan en Zuid-Korea zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de totale export. Hoewel de uitvoer naar de Europese Unie in het niet valt bij de tonnages die in Azië worden afgezet, is Nederland de belangrijkste afnemer van het Amerikaanse rundvlees. Dit jaar ging al 7.528 ton vlees van de VS naar Nederland.

De export van varkensvlees richting Mexico neemt dit jaar een vlucht. In de eerste zeven maanden lag de uitvoer naar het buurland 20% hoger dan in die periode vorig jaar. In totaal ging al 457.190 ton varkensvlees van de Verenigde Staten naar Mexico. Daarmee is Mexico verreweg de belangrijkste afnemer van het Amerikaanse varkensvlees. Nummer twee China/Hongkong volgt op gepaste afstand met 306.464 ton.

Duidelijke stijging exportwaarde

De exportwaarde van het Amerikaanse rund- en varkensvlees ligt in de eerste zeven maanden ook flink boven het niveau van vorig jaar. Rundvlees bracht $ 3,97 miljard op, een stijging van $ 530 miljoen, ofwel 15%. Aan de uitvoer van varkensvlees werd $ 3,7 miljard verdiend, 13% meer dan in de eerste maanden van 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.