Home

Achtergrond

‘Inkomen boeren moet in 2022 zijn verdubbeld’

Onlangs was de ‘voedselminister’ van India in Nederland. Ze vroeg aandacht voor de investeringsmogelijkheden in de Indiase landbouw en voedingsmiddelensector. ‘Ik denk dat Indiase boeren veel kunnen leren van de kleine en middelgrote Nederlandse boerenbedrijven.’

Een paar weken geleden was de minister van Voedselverwerking van India, mevrouw Harsimrat Kaur Badal, voor een bliksembezoek van één dag in Nederland. De minister maakte een ‘rondje Europa’; behalve Nederland stonden onder andere ook Duitsland en Denemarken op het programma.

India werkt aan megafoodparken

Doel van het bezoek was om bij overheden en investeerders aandacht te vragen voor de mogelijkheden die India te bieden heeft aan ondernemers, investeerders en transporteurs in de landbouw- en voedingsmiddelensector. De Indiase overheid is onder meer bezig om ‘megafoodparken’ te ontwikkelen, die nieuwe kansen bieden op meerdere vlakken. Bij een megafoodpark worden alle aspecten die met voedselproductie te maken hebben bij elkaar gebracht, zodat er qua logistiek korte lijnen ontstaan.

Bij een megafoodpark worden alle aspecten die met voedselproductie te maken hebben bij elkaar gebracht, zodat er qua logistiek korte lijnen ontstaan.

World Food India 2017

Daarnaast wil India de infrastructuur verbeteren en een gunstig investeringsklimaat ontwikkelen. Van 3 tot en met 5 november wordt daarom in New Delhi de beurs World Food India 2017 gehouden” waar de mogelijkheden die India te bieden heeft nadrukkelijk worden gepresenteerd.

Van 3 tot en met 5 november wordt in New Delhi de beurs World Food India 2017 gehouden.

Ontmoeting met staatssecretaris Van Dam

Tijdens een ontmoeting met toenmalig EZ-staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw kreeg de Indiase minister van hem te horen dat Nederland ‘focusland’ wil zijn tijdens deze beurs. Een focusland betekent een speciale handelsband met een land. Minister Harsimrat Kaur Badal is blij met deze beslissing van Nederland. Badal: “Ik hoop dat de deelname van Nederland ertoe bijdraagt dat bedrijven over en weer elkaars krachten tot wederzijds nut versterken. World Food India biedt een platform om in contact te komen en samen te werken met bedrijven van over de hele wereld.” Martijn van Dam: “Nederland en India hebben een sterke bilaterale band. Gezien de complementariteiten op het gebied van landbouw en voedselverwerking hebben beide landen elkaar veel te bieden en World Food India 2017 zal een geschikt platform zijn om de gelegenheid tot samenwerking te onderzoeken.”

Badal: “Voor het eerst is er in India een food fair van deze omvang, ondersteunt door de landelijke overheid en de regionale overheden. Landen kunnen participeren in het evenement. Het geeft de mogelijkheid nieuwe markten aan te boren.”

‘Voedselminister’ van India Harsimrat Kaur Badal is blij met de beslissing van Nederland om focusland te zijn op de beurs World Food India 2017. Badal: “Ik hoop dat de deelname van Nederland ertoe bijdraagt dat bedrijven over en weer elkaars krachten tot wederzijds nut versterken.”

De Indiase minister van Voedselverwerking Harsimrat Kaur Badil is op zoek naar bedrijven uit de agrarische sector die willen investeren in samenwerkingsverbanden in haar land. - Foto: Fotopersburo Dijkstra
De Indiase minister van Voedselverwerking Harsimrat Kaur Badil is op zoek naar bedrijven uit de agrarische sector die willen investeren in samenwerkingsverbanden in haar land. - Foto: Fotopersburo Dijkstra

Enkele vragen voor de Indiase minister:

U heeft net Duitsland bezocht en straks gaat u naar Denemarken, waarom bezoekt u ook Nederland?

“Nederland is misschien een klein land, maar als het over landbouw gaat en voedselverwerking, is Nederland een van de belangrijkste en meest vooruitstrevende landen in de wereld. Daar kan mijn land nog veel van leren. We zijn wel een van de grootste producenten van agrarische producten ter wereld, inclusief melk, fruit, groenten, granen en vlees. Maar onze mogelijkheden deze producten te conserveren zijn met 10% veel te klein. Daar moeten we stappen in zetten, want de huidige situatie leidt tot grote verliezen. Juist Nederland heeft goede technieken om uitval van agrarische producten te minimaliseren. Daarnaast weet Nederland ook maximale opbrengsten van het land te halen. Daardoor kan uw land een van de grootste exporteurs van agrarische producten zijn.”

India wil net als Nederland in de toekomst inzetten op export?

“Jazeker. Als de grootste producent van agrarische producten ter wereld willen we niet alleen kijken naar het minimaliseren van de verliezen in het productieproces, maar we willen ook vooral de mondiale voedselproducent en mondiale voedselmarkt worden. We hebben het geluk dat we geografisch vlakbij een aantal landen liggen die voedsel importeren.”

Welk agrarische speerpunt is er vooral op dit moment in India?

“Onze regering richt zich op het verder ontwikkelen van de infrastructuur, wat ertoe moet leiden dat de transport van gewassen en andere agrarische producten van de productielocaties naar de consument zo snel mogelijk kan verlopen, waardoor zo min mogelijk uitval en verlies optreedt. Daarnaast willen we zorgen dat het inkomen van de boeren in 2022 is verdubbeld ten opzicht van nu. Omdat te kunnen bereiken willen we technieken importeren uit landen die echte voorlopers zijn, zoals Nederland.”

Indiase minister: “We willen zorgen dat het inkomen van de boeren in 2022 is verdubbeld ten opzicht van nu. Omdat te kunnen bereiken willen we technieken importeren uit landen die echte voorlopers zijn, zoals Nederland.”

Zijn er mogelijkheden voor individuele Nederlandse boeren om te participeren in India?

“Ik zie samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse boeren en Indiase boeren zeker als een mogelijkheid. Ik denk dat Indiase boeren veel kunnen leren van de kleine en middelgrote Nederlandse boerenbedrijven. Hoe de opbrengsten te maximaliseren. Daarnaast valt er veel te leren van de visie van de Nederlandse boeren. In Nederland zijn boeren gegroeid tot entrepreneurs, ondernemende ondernemers. Boeren die kansen en mogelijkheden zien en pakken. Dat zouden we ook graag zien bij boeren in India, we willen het pad lopen dat jullie boeren ook gegaan zijn. Er ligt een grote en mooie kans voor Nederlandse bedrijven in India.”

“Ik zie samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse boeren en Indiase boeren zeker als mogelijkheid. Ik denk dat Indiase boeren veel kunnen leren van de kleine en middelgrote Nederlandse boerenbedrijven.”

Ondersteunt uw regering dergelijk initiatieven uit het buitenland financieel?

“De Indiase overheid heeft een subsidiebedrag van $ 1 miljard gereserveerd om dergelijke investeringen mede te financieren; natuurlijk komen ook initiatieven vanuit het buitenland, zoals Nederland, hiervoor in aanmerking. Het kan betekenen dat projecten uiteindelijk wel tot maximaal 35% gefinancierd kunnen worden, exclusief de grond. Het uiteindelijke subsidiepercentage is afhankelijk van de toepasbaar van het project en de richtlijnen die voor het betreffende project van toepassing zijn.”

“De Indiase overheid heeft $ 1 miljard gereserveerd om investeringen in India mede te financieren; natuurlijk komen ook initiatieven vanuit het buitenland, zoals Nederland, in aanmerking. Het kan betekenen dat projecten uiteindelijk wel tot maximaal 35% gefinancierd kunnen worden, exclusief de grond.”

Hoe ziet de agrarische sector in India er volgens u over 10 jaar uit?

“Ik ben er bijzonder positief over. Het gaat om een markt met maar liefst 1,3 miljard mensen. De uitgaven aan voedsel zullen naar verwachting in de komende 5 of 6 jaar gaan stijgen, omdat de algehele welvaart stijgt. We hebben een groeiende middenklasse met stijgende inkomens, met mensen die willen dat wat in de wereld te krijgen is, ook in India beschikbaar moet zijn. De veranderde levensstijl leidt tot een groei van 10% van de voedselverwerking naar 40%. Daarom zijn we dus bezig de infrastructuur daarvoor te ontwikkelen en willen de beste kennis in huis halen zodat we vooruitkomen met de meest geavanceerde technologie. Ik verwacht dat het begin nog lastig zal zijn maar daarna zal het snel gaan.”

Welke knowhow wilt u specifiek uit Nederland halen?

“Vooral de kennis om zo weinig mogelijk voedsel in het proces te verliezen, daarnaast de manier om de opbrengsten te maximaliseren. Maar ook zaken als research & development, logistiek en watermanagement zijn voor ons van groot belang. Daarin kunnen we van Nederlandse partijen ook nog veel leren.”

Een boer in India strooit mest met kalium over zijn rijstveld in de buurt van Ahmedabad. - Foto: Reuters
Een boer in India strooit mest met kalium over zijn rijstveld in de buurt van Ahmedabad. - Foto: Reuters

Of registreer je om te kunnen reageren.