Home

Achtergrond 2 reacties

In de media: Boeren doen mee aan belpanel Milieudefensie

Geen woord over de landbouw in de Troonrede, maar verder volop media-aandacht voor boerenbedrijf.

Sinds het doorslaande succes van het Trump-filmpje, lijkt alles wat Arjen Lubach in zijn programma Zondag met Lubach (NPO) aanraakt, in goud te veranderen. Ook de stickeractie ‘Slechter Leven-keurmerk’ was succesvol. De consument werd met een knipoog opgeroepen de sticker met plaatjes van dieren gehouden onder erbarmelijke omstandigheden op supermarktvlees te plakken. De actie kwam na de hausse aan stalbranden van afgelopen tijd.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Boer in belpanel

Een andere criticaster van de intensieve landbouw, Milieudefensie, koos dit keer juist een veel mildere aanpak. Met een belpanel werd de supermarkt als vijand uitgekozen en niet de boer. Milieudefensie pleit voor een melkprijs van 43 cent: 37 cent voor dekking kostprijs, 6 cent voor investeren in milieu (weidegang, weidevogels, regionaal voer, grondgebonden).

‘Ik vind niet dat ik mij voor hun karretje laat spannen’.

De kop van Trouw, ‘Melk is de nieuwe plofkip’, dekte de lading van het artikel niet. In het belpanel van Milieudefensie zelfs boeren, tekende Trouw op. Onder meer melkveehouder Johan Koot uit Koudekerk aan den Rijn (Z.-H.) belt lustig met de klassieke vijand mee. “Je hoeft het niet in alles met elkaar eens te zijn”, motiveert hij zijn deelname. “Op sommige punten kun je elkaar helpen. Ik vind niet dat ik mij voor hun karretje laat spannen. Het gaat erom dat we moeten proberen de publieke opinie mee te krijgen.” Koot zegt in Trouw dat hij collega-boeren ontmoet die wantrouwender zijn. “Die vragen zich af of het echt om de boer te doen is, of vooral om zelf aandacht te genereren en donateurs te werven.”

De grote hoeveelheid stalbranden zijn aanleiding voor televisiemaker Arjen Lubach om de stickeractie ‘Slechter Leven-keurmerk’ te starten. Foto: site Lubach
De grote hoeveelheid stalbranden zijn aanleiding voor televisiemaker Arjen Lubach om de stickeractie ‘Slechter Leven-keurmerk’ te starten. Foto: site Lubach

Boerenbelang telt zwaar

Ondanks alle maatschappelijke kritiek op de boer, is het boerenbelang nog altijd immens groot, stelt onderzoekster Floor Haalboom. “Bij infectieziekten stelt de overheid het belang van boer boven volksgezondheid”, kopt de Volkskrant. “De landbouwsector heeft zich van oudsher sterk georganiseerd, met een stevige lobby in Den Haag. Volksgezondheid is veel meer versnipperd. Concrete en financiële belangen van de Nederlandse landbouwsector zijn van zwaarder politiek gewicht dan meer abstracte, algemene volksgezondheidsbelangen. Vooral handelsbelangen geven de doorslag”, aldus Haalboom. De boer zal het gezien de maatschappelijke kritiek van de laatste tijd niet als zodanig voelen.

Laatste reacties

  • haj146

    Koot, laat jij je nu de marge bepalen door milieudefensie? Communistisch systeem dus eigenlijk. Zei bepalen en jij werkt... Dan maar paar cent minder om mij!

  • Net gelezen: Boer zoekt Vrouw misschien niet meer op tv. Martijn van Dam zit er nog maar net en laat nu al weten er niet voor de boeren te zijn. Kijkcijferkanon word zelfs hier aan de kant gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.