Home

Achtergrond

Fed geeft dollar duw in de rug

De opmars van de euro is enigszins gestuit. € 1 was op het ‘voorlopige’ hoogtepunt rond 10 september ruim $ 1,20 waard.

De laatste dagen wint de dollar voorzichtig weer wat terrein. € 1 is nu krap $ 1,18 waard. De reden ligt bij de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Die monetaire beleidsmakers vinden dat de beleidsrente aan het einde van dit jaar tussen de 1,25% en 1,50% moet staan. Dat betekent dat de rente, of in oktober of in december, met 25 basispunten moet stijgen. Dat miste zijn effect niet op de dollarkoers. € 1 werd in een relatief korte tijd ruim $ 0,02 minder waard.

Beleggers waren enigszins overvallen door de stap van de Fed. Vorige week dachten termijnhandelaren nog dat de kans op een rentestijging slechts 51% was, aldus marktbureau Bloomberg. Die verrassing gaf de dollar een plotselinge impuls.

Valutastrateeg Chris Turner van ING twijfelt of de Fed met dit beleid de dollar ook op de lange termijn voldoende steun geeft. Hij wijst daarbij op de rentestappen die de Fed nog wil zetten. Die zouden inhouden dat de rente in 2018 nog in drie etappes stijgt. Dat is aan de voorzichtige kant, klinkt het bij ING.

Prognose: euro fractie zwakker.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.