Home

Achtergrond

Evenwicht op oliemarkt komt terug

Net als afgelopen week loopt de olieprijs ook deze week dagelijks op.

Voor een vat ruwe olie West Texas Intermediate (WTI) moet bijna $ 50 worden neergeteld. Een vat Brent-olie gaat al richting $ 55. Aan de basis van de ontwikkeling ligt een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat woensdag 13 september is verschenen.

Volgens het IEA komt de wereldwijde oliemarkt langzamerhand in balans, vraag en aanbod komen bij elkaar in de buurt. Dit bericht deed de prijs direct met ruim 0,5% stijgen. Ook een andere mededeling van de IEA zorgde voor een opwaartse olieprijs. Voor het eerst in vier maanden is de wereldwijde olievoorraden gedaald zijn. Wel zijn de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten afgelopen week opgelopen, maar minder dan waarvan analisten waren uitgegaan. De voorraad is volgens het IEA met 5,9 miljoen vaten toegenomen, terwijl de aanname was dat de voorraden zouden oplopen met 10 miljoen vaten.

Orkanen zorgen voor toename olievoorraad

De reden van de voorraadgroei is deels toe te schrijven aan de orkanen Irma en Harvey. Die hebben er voor gezorgd dat sommige raffinaderijen hun productie stil moesten leggen of terug moesten draaien. Daardoor nam de vraag naar ruwe olie tijdelijk af. Het blijkt nu dat de productie sneller hersteld dan waar van tevoren rekening mee werd gehouden.

Positief voor de oliemarkt is ook het bericht dat Saoedi-Arabië en Venezuela afgelopen weekend hebben gesproken over een mogelijke verlenging van de beperking van de productie.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.