Home

Achtergrond

ECB houdt rente gelijk

De Europese Centrale Bank (ECB) hield deze week de herfinancieringsrente gelijk op 0%.

De deposito-rente werd eveneens gelijk gehouden op -0,40%. Het blijft dus gratis geld lenen bij de ECB en betalen wanneer je als bank geld bij de ECB stalt. Op deze manier wil de ECB banken stimuleren geld aan het werk te zetten in de economie, door leningen te verstrekken.

De ECB besloot tevens de aankopen van probleemobligaties tot eind december door te zetten op het moeilijk te bevatten bedrag van € 60 miljard per jaar. Daarna zal het programma worden doorgezet als blijkt dat de inflatie nog niet is aangewakkerd. Dat laatste lijkt waarschijnlijk. Sterker: de ECB verlaagde de inflatieverwachting tot 1,2%, waar dichtbij 2% het doel is.

Ondanks het ongewijzigde beleid lijkt de euro in waarde te stijgen tot circa $ 1,20 en ruim 90 pence. Dat komt vooral doordat de Eurozone-economie sterker groeit dan verwacht. Volgens de ECB groeit de economie dit jaar met 2,2%, het hoogste niveau in tien jaar tijd. De VS en het Verenigd Koninkrijk maken juist een minder solide indruk.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.