Home

Achtergrond 16 reactieslaatste update:2 okt 2017

‘Dier heeft een ziel’

Burning Souls eist maatregelen tegen stalbranden. Petra Spoor is een van de oprichters van de actiegroep. Het beeld van een stapel verkoolde varkens staat op haar netvlies. “De oorzaken zijn allang bekend. De maatregelen ook. Alleen de wil ontbreekt.”

Ze vindt het echt onbegrijpelijk. Wel belastinggeld uittrekken voor inkrimping van de melkveestapel, dus voor het doden van dieren, maar niet voor effectieve maatregelen tegen stalbranden. Dat is de omgekeerde wereld, vindt Petra Spoor van de actiegroep Burning Souls. “Levende dieren tellen blijkbaar niet mee in deze samenleving.”

‘Geen slachtoffers’ in Wijchen

In januari van dit jaar brandde een varkensstal af in het Gelderse Wijchen. Er waren geen slachtoffers gevallen, zo werd in de media gemeld. Geen slachtoffers? Drieduizend varkens waren gestorven. Ze organiseerde samen met Hetty van Wijk en een aantal vrienden en kennissen onmiddellijk een wake bij de afgebrande stal. Op het erf lag een stapel verkoolde varkens. “Dat greep me echt bij de keel”, zegt ze. Het beeld staat nog steeds op haar netvlies.

‘Dieren laat je niet aan hun lot over, zeker niet als je weet dat ze geen kant op kunnen als de stal in de fik vliegt’

‘Dieren hebben een ziel, net als mensen’

De brand in Wijchen was de directe aanleiding voor de oprichting van Burning Souls, de actiegroep die de afgelopen weken regelmatig van zich liet horen. Burning souls, ofwel brandende zielen. “Ik geloof erin dat dieren een ziel hebben, net als mensen. Ze ervaren pijn, kennen emoties, dieren zijn individuen. Juist daarom moet alles gebeuren om stalbranden te voorkomen. Dieren laat je niet aan hun lot over, zeker niet als je weet dat ze geen kant op kunnen als de stal in de fik vliegt.”

Veehouderij is economische sector

Jarenlang was Spoor assistente in een dierenartskliniek. Ze ging regelmatig bij veehouders op bezoek, kwam in stallen. Tegenwoordig zorgt ze voor haar eigen hobbydieren en is daarnaast actief voor Burning Souls. Ze zag het gebeuren in de tijd dat ze bij de kliniek werkte. De veebedrijven werden steeds groter, dieren meer en meer een productiemiddel, een attribuut om geld te verdienen. “Niet bij alle veehouders trouwens, er zijn best boeren die het goed voor hebben met hun dieren. Maar in zijn algemeenheid is de veehouderij allereerst een economische sector. Anders was er allang actie ondernomen tegen de branden. Dat gebeurt niet omdat de investeringen te hoog zijn. Dierwelzijn wordt niet meegenomen in de afweging.”

Petra Spoor is één van de oprichrers van Burning Souls. “De oorzaken van stalbrand zijn allang bekend.” Foto: Roel Dijkstra
Petra Spoor is één van de oprichrers van Burning Souls. “De oorzaken van stalbrand zijn allang bekend.” Foto: Roel Dijkstra

Medelijden met de dieren

Ze geeft toe, veehouders die worden geconfronteerd met brand zijn aangeslagen. “Zo’n brand is ingrijpend. Snap ik. Vervelend voor de getroffen boeren, maar medelijden heb ik met de dieren. Zo’n boer komt er uiteindelijk wel weer bovenop. Mijn betrokkenheid gaat uit naar de meer dan 300.000 kippen, varkens en koeien die dit jaar door een stalbrand zijn omgekomen. En bij de dieren die nu nog leven, maar worden bedreigd door een mogelijke brand.”

Met het Bouwbesluit 2014 is een aantal maatregelen genomen. Spoor heeft er geen goed woord voor over. “De situatie is iets verbeterd, maar dat besluit gaat alleen over nieuwe stallen. Al die oude stallen zijn een potentiële brandhaard. Die zouden allemaal gesaneerd moeten worden. Overigens met financiële steun van de overheid, maar die wil daar geen euro voor uittrekken.”

‘Uitstekende wetgeving in Duitsland en Noorwegen’

Ze wijst op de situatie in Duitsland en Noorwegen. In die landen is een sprinklerinstallatie in alle veestallen verplicht. “Uitstekende wetgeving, het belang van het dier staat daar voorop. Geen aanbevelingen of richtlijnen, maar keiharde regels en controles. Vanuit de varkenshouderij wordt nu weer opgeroepen om eerst onafhankelijk onderzoek te doen naar de oorzaken van stalbranden. Hou toch op! De oorzaken zijn allang bekend, de maatregelen ook.”

‘Mijn boodschap aan veehouders is: ga nou eens goed kijken wat er allemaal kan gebeuren, maak een evacuatieplan voor de dieren’

Ze krijgt veel boze reacties, vooral van veehouders. Toch wil ze met de sector in gesprek. “Brand ontstaat vaak door kortsluiting in het elektrische systeem. En door ondoordacht lassen in de stal. Het is ook een kwestie van bewustwording. Mijn boodschap aan veehouders is: ga nou eens goed kijken wat er allemaal kan gebeuren, maak een evacuatieplan voor de dieren. En probeer dat plan eens uit. Overleg met de brandweer, die denkt graag mee. Maar er moeten ook strenge regels komen. Om te beginnen met die sprinklers in alle stallen, dus ook de oudere.”

Wel oplossingen, geen wil

Spoor leeft en consumeert veganistisch. “Het liefst zie ik de hele commerciële veehouderij verdwijnen. Dat gebeurt niet op stel op sprong. In de tussentijd probeer ik iets te doen om stalbranden te voorkomen. Er zijn best oplossingen, tot nu toe ontbreekt alleen de wil.”

Laatste reacties

 • alco1

  Ik ben ook tegen flats.
  9/11 staat nog op mijn netvlies.
  Wat eigenlijk een domme club.
  Natuurlijk zijn boeren er ook kapot van als dit met de dieren gebeurt.
  En natuurlijk moet dit voorkomen worden, anders dwingt de verzekering wel!
  Maar ik zie bij haar een paard op de achtergrond.
  Wat gebeurd daarmee als ie oud is.
  Och misschien kan zij het paarde rusthuis wel betalen of bij haar zelf.
  Maar voor minder bedeelde mensen ( ook veel gehandicapten) is de paardensport zonder slacht ( de opbrengst en tien jaar lang rust vanwege niet meer bereden te kunnen worden) een niet te betalen therapie.

 • kleine boer

  En dat paard vind het fijn alleen in zon zandbakje? Hoort gewoon in de vrije natuur toch? Is dat wat een paard wil? Zoja waarom is de bak dan dicht met een heining? Onee zij heeft er verstand van zij geeft wel om beesten ze kan er ook goed nog op rijden lekker voor zon beest zadel op de rug en iemand op de rug meenemen dat is echt wat ie zelf wil.....en dat ook nog voor eigen plezier....

 • el

  We doen de veehouderij aan de kant, geven ons haar een kleurtje en leven van de sociale voorzieningen?

 • .....

  Duidelijk het Spoor bijster

 • glaasje

  Je kunt aan het paard wel zien wat hij het liefst eet GRAS Maar krijgt de kans niet, zielig hoor dat hij in de zandbak moet staan. Ook nog met een omheining en niet in de vrije natuur. De dieren in de veehouderij hebben de hele dag water en voer ter beschikking maar zo te zien dit paard niet. Het zijn allemaal dezelfde typjes die tegen de veehouderij zitten te hakken. En de stalbranden, Door al dat gedram over het milieu moet er van alles worden aangepast of geinstalleerd in de stallen om aan alle milieu eisen te voldoen. En de veehouderij krijgt de schuld. Die milieueisen kosten bakken met geld en blijkbaar krijg je er alleen maar ellende van. Laten ze maar eens grondig onderzoek doen naar de oorzaak.
  En als zij veganist is, prima, eigen keus, maar dit hoeft zij een ander niet op te leggen.

 • Spoor

  Haha Wat een oordelen weer. Dit is een van mijn paarden die voor de foto even in de paddock staat. Verder lopen al mijn paarden zomer en winter buiten (terwijl de meeste hobbypaarden de hele winter binnen staan)zoals je kan zien aan al het gras op de achtergrond is er volop weidegang. Als ze niet buiten staan dan staan ze in een brandveilige stal, schone stal. Mijn dieren hebben altijd de toegang tot schoon drinkwater en eten. Nee ik rij niet meer en mijn paarden mogen hun oude dag bij mij doorbrengen en dan gaan ze niet naar het slachthuis, maar worden ze in hun eigen omgeving geëuthanaseerd en worden ze gecremeerd. Spijkers op laag water zoeken is blijkbaar belangrijker dan het probleem wat alle veehouders aangaat, stalbranden oplossen. Jullie dieren worden niet eens geëvacueerd als er brand uitbreekt, en een oefening kost teveel tijd. Brandveiligheid en dierenwelzijn hebben niets te maken met milieu. Er is heel veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en oplossingen maar dat zijn dikke rapporten die voor jullie blijkbaar niet leesbaar zijn. Ik Neem de verantwoordelijkheid voor mijn dieren, nemen jullie ook de verantwoordelijkheid voor jullie dieren? Ik voel verder niet de behoefte om verder op het stuk in te gaan, omdat daar alles al in staat en bekijk anders de FB pagina van Burning Souls. Fijn dat ook Boerderij de moeite heeft genomen om aandacht te vragen voor dit groeiende probleem.

 • sofke

  De reacties liegen er weer niet om, inhoudelijk reageert niemand. Niet zo raar, omdat er ook geen enkel zinnig commentaar geleverd kan worden voor het consumeren van dierlijke producten. Wou trouwens dat ik zo kon leven met de sociale voorzieningen ;)

 • kleine boer

  @spoor wat denk je van de jaarlijkse bosbranden in het buiteland? komen daar geen dieren om door de brand? Maar laat me raden dat komt ook weer door het niet op de juiste wijze houden.... tot er bij jezelf een keer door bv bliksem inslag een paard omkomt dan praat je heel anders er is geen boer die erbij staat te lachen wat door jullie wel gedacht word!!!

 • Spoor

  Sofke, natuurlijk wordt er niet inhoudelijk op gereageerd omdat ze zelf heel slecht op de hoogte zijn. Wel wordt er iets persoonlijks van gemaakt, ach dat zijn we wel gewend en dat zegt iets over hun. Kleine Boer, wat hebben bosbranden in het buitenland te maken met de brandonveilige stallen in Nederland? Mijn paarden gaan naar binnen als er onweer opgegeven wordt zodat ik niet om een doodverklaring hoef te vragen bij mijn dierenarts en een van mijn paarden bang is voor onweer. Dat noemen ze verantwoordelijkheid en dierenwelzijn. Waar lees jij dat wij boeren ervan beschuldigen te lachen als er brand is? Ik heb dat persoonlijk nog nooit meegemaakt. Kom nou eens met een inhoudelijke reactie waaruit blijkt dat je echt de verantwoordelijkheid aankan voor jouw levende have. Daar hoort een brandveilige stal gewoon bij, dierenwelzijn weet je wel.

 • kleine boer

  @spoor er zitten bij ons in de ligboxenstal extra deuren gemaakt om ze zo snel mogelijk buiten te krijgen in geval van nood dus ja er zijn echt wel boeren die er over nadenken maak je daar maar geen zorgen om. Het probleem is de meest dieren zijn gewoonte dieren en die kun je met calamiteiten niet ff snel helpen....als ze deur 1 gewent zijn nemen ze niet deur 2....maar goed dit word een eindeloze discussie zolang er nog mensen omkomen met woningbranden valt het brandveilig maken van een stal niet zomaar ff te realiseren

 • Bennie Stevelink

  De stalbranden zijn een technisch probleem wat opgelost wordt via bouwbesluit en eisen van verzekeringsmaatschappijen. Dieractivisten voegen hier niets aan toe.

 • alco1

  Spoor vergelijkt zijn paarden met onze productie dieren. Dat is dus al dom.
  Onze huisdieren, honden en katten, moet je met jouw paarden in het vergelijk zetten.
  Daarbij. Heb je wel eens gehoord van een melkveestal die zoveel levens eiste?
  Dus drink maar gerust melk en eet rundvlees als je moeite hebt met het andere.
  Verder is het zoals @Bennie zegt.

 • A1967

  Bijzonder dat u zich verbaast dat er niet inhoudelijk op het artikel gereageerd wordt. Ik kan geen enkel feit in het artikel ontdekken, er wordt alleen over medelijden gesproken, u roept vanalles maar inhoud heeft het niet. Het was een kans geweest om met cijfers te komen waaruit blijkt dat het beleid in Duitsland en Noorwegen zou werken maar dat doet u niet, of kunt u niet Had desnoods een foto geplaatst van de paardenstal die louter uit brandwerende materialen gebouwd is voorzien van sprinkler en brandalarm, of niet soms.

 • WGeverink

  Tja Bij ons staan de paarden ook in een geisoleerde en brandveilige stal. Nou ja de vloeren in de stallen zijn een comfortabel veerkrachtig rubber kussen en daar bovenop ligt zaagsel...Op de houten zolder bovenop de houten zadelkamer liggen balen zaagsel en hooi... Jeetje, gelukkig staan ze meestal in de wei maar omdat de sneeuw vandaag met bakken tegelijk uit de lucht valt en de wind tussen de 50 en 80 km per uur gaat staan ze geloof het of niet heel tevreden binnen. Om een paar paarden naar buiten te jagen stelt niks voor. Om een grote groep koeien naar buiten te jagen gaat ook nog wel maar varkens zijn gewend en gehecht aan hun oude vertrouwde hok en het kost daarom op een gewone doordeweekse dag al de nodige moeite om om ze het hok uit te krijgen. Nu staat de stal in brand en het kost drie minuten om een groep varkens uit het hok en naar buiten te drijven dan kun je uitrekenen hoe lang het duurd om een stal met 100 hokken te evacueren zonder dat groepen geevacueerde varkens terug naar binnen rennen en de doorgang blokeren. Het scheelt dat de meeste varkens niet gehuisvest worden in stro hokken want dan brandt een stal nog veel gemakkelijker.

 • JesCo

  @WGeverink Helemaal prima dat uw paarden zo goed verzorgd worden en in een veilige stal kunnen staan wanneer dat nodig is. Uw stelling dat varkens gehecht zouden zijn aan hun hok (die woordkeuze is treffend veelzeggend) is echter allesbehalve juist! Het zijn koeien en paarden die die neiging weleens hebben. Varkens willen JUIST naar buiten! Zeer waarschijnlijk heeft u zich dan ook nog nooit verdiept in het natuurlijk gedrag van varkens, wat volledig indruist tegen de manier waarop ze nu gehouden worden. Het zal u desondanks vast weleens ter ore zijn gekomen dat het erg intelligente dieren zijn en zich daarom ook terdege bewust zijn van hun leefsituatie met alle ontberingen waar ze onder te lijden hebben erbij. Dat valt eenvoudigweg niet te ontkennen. Kijk voor 'n keer eens in een oplegger volgeladen met dieren en Kijk naar ze. De hele manier van omgaan met die dieren staat veelal haaks op de regels, te vinden in het Besluit houders van dieren (Geldend van 01-01-2017 t/m heden) van de Rijksoverheid.

 • WGeverink

  Dan zal de persoon wiens kraamstal (op stro) in 1979 afgebrand is en mij in 1980 (toen ik voor hem begon te werken) verteld heeft wat er gebeurde wel gelogen hebben... Niet dus. Het feit dat hij samen met de brandweer varkens uit de stal trok die gewoon de vuurzee weer in renden geeft hem tot op de dag van vandaag nachtmerries.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.