Home

Achtergrond 1 reactie

Canadees vlees gaat EU-markt niet overspoelen

Het Ceta-handelsakkoord tussen Canada en EU biedt kansen voor kaasexporteurs. Ook komt meer vlees deze kant op. Maar de risico’s zijn beperkt.

Het Ceta-vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU trad donderdag 21 september voorlopig in werking. Concreet: aan beide kanten verdwijnen bijna alle importheffingen en ontstaat betere markttoegang. “De extra export van kaas is een voordeel, maar daar staat extra import van Canadees varkens- en rundvlees tegenover”, stelt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.

Het gevolg van het Ceta-handelsakkoord verdient voor Nederland enig perspectief.

Meer naar en van de VS

Nederland exporteert bijna zes keer zoveel goederen naar de VS dan naar Canada (waarde € 3,1 miljard in 2016). Qua import komt er zelfs ruim twintig keer zoveel uit Amerika dan uit Canada (€ 1,4 miljard), blijkt uit CBS-cijfers. Op landbouwvlak voerde Nederland vorig jaar vooral landbouwmachines (waarde € 53 miljoen), groente en fruit (€ 23 miljoen) en zuivel en eieren (€ 12 miljoen) uit naar Canada.

Kazen in het pakhuis van A-ware. Het Ceta-akkoord vergroot de afzetmarkt voor kaas. De EU kan straks 17.400 ton extra kaas per jaar exporteren naar Canada. Foto: Michel Zoeter
Kazen in het pakhuis van A-ware. Het Ceta-akkoord vergroot de afzetmarkt voor kaas. De EU kan straks 17.400 ton extra kaas per jaar exporteren naar Canada. Foto: Michel Zoeter

Osinga ziet door het akkoord vooral kansen voor Nederlandse kaasexporteurs. “De EU kan straks ongeveer 17.400 ton extra kaas per jaar exporteren. Maar dat is ook het plafond, omdat Canada voor zuivel – en ook kippenvlees – met een quotumsysteem werkt. Het is begrensd.”

FrieslandCampina blij met akkoord

FrieslandCampina is niettemin blij met het voorlopige akkoord. “Het is heel positief dat er een gelijk speelveld komt en we zien kansen. Al is het nog de vraag hoe de koek Europees gezien verdeeld wordt”, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. Bij Cono is de reactie wat gereserveerder. “Wij hebben vaste afspraken in Canada en kunnen daarmee ruim uit de voeten. Voor ons had dit niet per se gehoeven”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Nadeel van Ceta

Osinga ziet op landbouwgebied ook nadelen van het voorlopige Ceta-akkoord: de import van vlees. In 2016 voerde Nederland voor ‘slechts’ € 0,4 miljoen aan Canadees vlees in. “Voor de EU kan de jaarlijkse extra import met 80.000 ton varkensvlees en 50.000 ton rundvlees in potentie fors zijn. Het is alleen de vraag of de Canadezen dat willen – de VS is al een interessante afzetmarkt – en of ze aan de strenge kwaliteitsnormen van de EU kunnen voldoen.” Bij vleesverwerker Vion maken ze zich nog niet al te grote zorgen. “Er zijn op dit moment heel weinig Canadese vleesbedrijven gecheckt en gecertificeerd voor export naar Europa”, zegt woordvoerder Nancy Aschman. “Het zal niet zo’n vaart lopen.”

Overigens is het Ceta-vrijhandelsakkoord nog niet geratificeerd. Alle Europese lidstaten moeten afzonderlijk hun goedkeuring geven. Dit is geen vanzelfsprekendheid. Vorig jaar kwamen de Walen in België in verzet tegen de plannen voor het Ceta-akkoord. Ook het Europese Hof van Justitie kan straks nog roet in het eten gooien.

Eén reactie

  • WGeverink

    Om Canadese vleesbedrijven gecertificeerd te krijgen zou een kwestie zijn van tijd. Er spelen echter een aantal andere punten. De eerste is dat Canadese vleesverwerkers Europa helemaal niet zien als een interessante export bestemming. Punt twee is dat er daardoor hoewel de kwaliteit van het vee
    fenomenaal is ook niet voldoende rundvee te vinden is wat aan de europese eisen voldoet. In Europa is het normaal om intacte stieren af te mesten . In Noord Amerika worden stieren gecastreerd omdat ze eerst bij moeders in de wei en later in feedlots de vaarzen en koeien zouden dekken. Ze krijgen in de plaats van hun ballen vaak een implant met synthetische testosteron wat in Europa verboden is. Veel boeren hier denken dat vlees produceren voor de europese markt niet uit kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.