Home

Achtergrond

Aandelen Braziliaanse slachterijen scoren verschillend

Aandelen van de Braziliaanse vleesgigant JBS stortten de afgelopen week (weer) in elkaar. De beursval heeft weinig te maken met de prestaties van de onderneming.

De aandelen zijn al enige tijd speelbal van justitionele en politieke besluiten. Joesley Batista, een van de broers die het bedrijf controleren, wordt tot schrik van beleggers mogelijk toch vervolgd voor corruptie.

Batista kwam eerder met de openbaar aanklager tot een overeenkomst: in ruil voor de bekentenis 1.800 politici steekpenningen te hebben betaald, zou hij niet worden vervolgd. Onder de 1.800 is president Michel Temer. Nu kondigt de openbaar aanklager aan dat Batista mogelijk toch vervolgd kan worden omdat hij en een andere getuige op een tape misdaden noemt die geen onderdeel zijn van de overeenkomst. Batista vindt de uitspraken op de tape ‘hypothetisch’.

Grote schuld en megaboetes

Als de overeenkomst van tafel wordt geveegd, wordt het voor JBS lastiger de grote schuld terug te brengen en megaboetes te betalen. Beleggers zijn ook bezorgd over de leiding van het bedrijf, die nu bij Joesley’s broer Wesley ligt. De Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES wil Wesley verwijderd zien als CEO van JBS.

Het aandeel werd teruggeworpen naar 8 real; het niveau van begin augustus. Analisten van Banco Itaú verlaagden hun koersdoel van 16 real naar 6 real.

Het perspectief op vervolging van Batista heeft wel een opmerkelijk bijgevolg. Als de overeenkomst met Batista van tafel wordt geveegd, kunnen de getuigenissen mogelijk niet worden gebruikt om een zaak tegen Temer te starten. Daarmee is de kans groter dat de economische hervormingsagenda van Temer, meer liberalisering, doorgezet kan worden.

BRF profiteert

JBS’ aartsrivaal Brasil Foods (BRF) profiteerde hiervan op de beurs. Ook bij de koers van Brasil Foods speelt de topman een rol. Brasil Foods, een grote exporteur van zowel kip als rundvlees, draait al kwartalen flinke verliezen. Beleggers putten hoop uit de nu aangekondigde vervanging van topman Pedro de Andrade Faria.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.