Home

Achtergrond

Aandeel Bunge keldert na overname

Het aandeel Bunge zakte deze week weg nadat het bedrijf een grote overname bekendmaakte.

Het agrarische handelsconcern koopt voor circa $ 1 miljard een controlerend belang van 70% in de Nederlands-Maleisische palmoliegigant IOI Loders Croklaan. Bunge worstelt al even met de winst. Beleggers zien in de overname blijkbaar niet het gezochte medicijn.

Net boven rode lijn

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde direct de financiële verwachtingen voor de onderneming. Moody’s waarschuwt ook dat zonder verbetering van het bedrijfsresultaat het kredietwaardigheidsoordeel van Bunge kan worden verlaagd. Bunge had al geen sterk rapport en een verlaging zou betekenen dat het bedrijf nog maar net boven een rode lijn uitkomt.

Bunge, een Amerikaans bedrijf met Amsterdamse wortels, zag eerder de aandelen juist oplopen. De reden lag in vermeende overname-interesse van het Zwitsers-Nederlandse Glencore. Topman Soren Schroder van Bunge ontkent overigens dat de overname van IOI Loders Croklaan een vlucht vooruit is. Het aandeel Bunge daalde deze week tot ruim $ 71, het laagste niveau sinds mei.

Platform-rotorcombine

Het aandeel van trekkerfabrikant Agco kroop deze week ook omhoog. Het bedrijf achter de merken Fendt, Massey Ferguson en Challenger lanceerde een platform-rotorcombine – de eerste machine die behalve een ander logo voor alle merken hetzelfde zal zijn. Agco maakte recent ook een strategisch partnerschap met het Thaise CP Foods bekend.

CP Foods is niet zomaar een onderneming, maar met afstand de grootste vlees, eier- en veevoerproducent in Zuidoost-Azië met bovendien een grote mechanisatietak. Het aandeel Agco krabbelt mede door deze berichten wat op. Het aandeel zakte eerder juist flink omdat met name de graanprijs relatief laag blijft. Hierdoor zijn boeren in de VS, de EU maar ook elders minder bereid te investeren.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.