Home

Achtergrond

Onzekerheid stuwt olieprijs

Na afgelopen week vooral een dalende lijn te hebben laten zien, zit de olieprijs sinds eind van die week in een stijgende lijn.

Onzekerheid is de belangrijkste reden voor de prijsstijging. Dat begon met een signaal dat een van de grootste raffinaderijen in Amerika, die van Exxon Mobil in Texas, zou zijn gesloten. De raffinaderij heeft een capaciteit van meer dan 580.000 vaten per dag; als andere raffinaderijen dat moeten opvangen, zal de vraag naar zware olie toenemen, aldus een analist van Price Futures Group.

Productie Opec blijft te hoog

Toch twijfelt de markt nog over de prijsvorming. Dit bleek begin van de week toen duidelijk werd dat het Opec nog steeds niet lukt om de marktverhoudingen binnen het kartel meer in evenwicht te brengen. Nog steeds is het beeld dat de productie te hoog is en blijft. Dat was de conclusie na een meerdaagse bijeenkomst van Opec-landen in Wenen, waar echter geen afspraken over productieverlaging werden gemaakt. Volgens een analist zal de organisatie van olie-exporterende landen echt iets moeten doen aan de productieomvang, omdat anders een prijspeil van $ 49 al vrij snel als duur zal worden beschouwd.

Olievoorraad VS gedaald

De melding van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie met 3,3 miljoen vaten zijn gedaald, deed de olieprijs wel meteen stijgen. Ook het bericht dat een lokale stam in Libië het grootste olieveld van het land heeft stilgelegd, leidde tot onrust. Een vat West Texas Intermediate sloot $ 0,58 hoger op bijna $ 48,50. Ook Brent Oil steeg, in twee dagen kwam er bijna $ 1 bij. Een vat doet nu ruim $ 52,50.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.