Home

Achtergrond

Minder vraag naar lammeren voor Offerfeest, prijzen oké

De vraag naar lammeren voor het Offerfeest is dit jaar wat minder dan vorig jaar. De vakantietijd lijkt de vraag te temperen. Reden voor slachthuizen om minder lammeren in te kopen.

Natuurlijk kan komende dagen nog wat vraag loskomen, maar een afzet als vorig jaar lijkt uitgesloten. Het Offerfeest begint immers al zaterdag 2 september.

Wel geeft een handelaar aan dat er dit jaar duidelijk meer lammeren uit Ierland en Engeland komen. Dit kan een rol spelen in de wat mindere vraag in Nederland. Daarbij is het aanbod in Nederland in de afgelopen jaren flink afgenomen.

Drukke schapenmarkt

Dit alles betekent trouwens niet dat het deze week op de schapenmarkt in Leeuwarden niet druk was. De aanvoer lag op 1.750 stuks en de prijzen werden zelfs nog met € 5 verhoogd. Lammeren bestemd voor het Offerfeest vonden goed hun weg. Zo’n 400 lammeren gingen voor de export naar België.

In Leeuwarden noteert een luxe zuiglam maximaal € 120. In Bunnik liggen de prijzen wat hoger, al zijn ze daar al begonnen met het apart noteren van rammen en ooien. Een zwaar ramlam noteerde afgelopen week maximaal € 135 en een ooi boven de 20 kilo maximaal € 110. De vraag is wat de prijzen deze week in Bunnik gaan doen.

Zorgen over trend rondom Offerfeest

Over het geheel genomen is het prijsniveau prima. De schapenhouders tonen zich wat dat betreft tevreden. Toch baart de afnemende vraag door de jaren heen ook wat zorgen. Het feit dat het Offerfeest volgend jaar midden in de vakantie (eind augustus) valt, helpt daarbij niet.

Prognose: prijzen lammeren voor Offerfeest licht onder druk.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.