Home

Achtergrond

In de media: diep respect en diepe verachting

Het was voor de media schieten als een olifant op een bloedluis. Elk schot was raak. De verdediging kansloos.

‘Kippengate’ kwam voor de media als geroepen in komkommertijd, en ze maken er dan ook dankbaar gebruik van. Al weken zijn ChickFriend en fipronil trending topic. Met eigenlijk alleen maar gebeten honden. De boer, de NVWA, de politiek, alsmede ChickFriend-verdachten Martin van de B. en Mathijs IJ.

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

Van de laatste twee komen we in NRC meer te weten over hun achtergronden. Gereformeerd en kerkgaand. Schulden en organiseren van touwtrekwedstrijden. Buitenlandse stages en een Dodge Ram. Dega 16 en een natuurlijke geur van menthol en eucalyptus. Een artikel met een geur van overmoedige jongens die te roekeloos zijn geweest. Met als conclusie: na cola, knoflook, koolzaadolie en fipronil blijft de boer nog altijd met een probleem achter: bloedluis.

NVWA

Ook in NRC haalt oud-Kamerlid van de VVD en oud-pluimveehouder Gert-Jan Oplaat uit naar de NVWA. ”De NVWA is een totaal verrotte organisatie. Eindeloos zoeken ze met Sherlock Holmes-achtige vergrootglazen naar minuscule foutjes, die vervolgens met absurde boetes worden bestraft.”

Eieren werden massaal vernietigd als gevolg van de fipronil-affaire. De media hakte er lustig op los in de nieuwsluwe zomermaanden. - Foto: ANP
Eieren werden massaal vernietigd als gevolg van de fipronil-affaire. De media hakte er lustig op los in de nieuwsluwe zomermaanden. - Foto: ANP

Op social media werd nog wel geprobeerd het probleem breder te trekken, door te wijzen op vlooienbanden bij katten en nicotinepleisters met een gelijksoortig effect als fipronil. Maar zelfs erkende wetenschappers die ‘fipronil-gate’ nuanceerden, waren kansloos. De media rook bloed en stak het vuurtje onbarmhartig aan.

Diep respect

Troost voor de sector kwam van down under. De Australische landbouwexpert en investeerder Adam Anders stelt in de Volkskrant. “Overal waar je in de wereld komt, is er een diep respect voor de expertise van Nederland op landbouwgebied: van varkens tot bloemen en planten. Dat gaat heel ver.” Anders heeft weinig op met kleinschaliger en duurzame landbouw: “Je kunt de klok niet terugdraaien. Het gaat er niet alleen om dat er in de toekomst genoeg voedsel is voor iedereen, het moet ook betaalbaar zijn voor iedereen. Ik denk dat men zich in Nederland daarvan meer bewust is dan in andere landen. Ik denk dat Nederland ook het dichtst bij mogelijke oplossingen is.”

Ook stelt hij: “Wil Nederland een van de wereldleiders in plantengenetica blijven, dan zullen ze ook iets met gentechnologie moeten doen.” Maar dat is dan wel weer een kip-ei-vraagstuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.