Home

Achtergrond 1 reactie

In de media: Amsterdamse arts in actie en gratis fotomodellen

Megastallen in Friesland vervuilender dan de Stadhouderskade in Amsterdam? De ene krant is de andere niet. Over artsen die het gemunt hebben op de boer en een Volkskrant-columnist boos op John Deere.

Over de lucht in Friesland wordt de Amsterdamse huisarts Arnoud Robbers opgevoerd in de Leeuwarder Courant. Hij kwam zeven jaar geleden in het bezit van een boerderijtje in Oosterzee. Hij komt er nooit meer. Hij wijdt zijn gezondheidsklachten aan de ongezonde lucht veroorzaakt door megastallen. Robbers geeft toe dat de relatie lastig te bewijzen is, maar motiveert het als volgt: “Met (mee)roken heeft het ook lang geduurd voordat de schadelijkheid ondubbelzinnig is aangetoond.”

Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman
Hoe komt de landbouw ervan af in de media? Wat schrijft de pers over boeren, hoe komen boeren in beeld op tv en in sociale media? Boerderij houdt de media in de gaten analyseert de media-aandacht voor de boer elke 2 weken. - Illustratie: Kaayman

In een vervolgartikel in de Leeuwarder Courant slaan om dezelfde reden artsen in De Fryske Marren zelfs ‘alarm om de veehouderij’ en eisen meetpunten voor megastallen. Gelijktijdig een kop in NRC: ‘De Stadhouderskade in Amsterdam heeft misschien wel de vuilste lucht van Nederland’. Amsterdammer Janhuib Blans: ‘Toen ik hier kwam wonen, merkte ik dat mijn adem scherper voelde, met licht piepen. Komt door het verkeer.’

Gratis goodwill

Vroeger zou een columnist ‘boerenkinkel’ hebben gezegd. Maar scheldwoorden zijn ook aan inflatie onderhevig, dus noemt Volkskrant-journalist Teun van de Keuken (bekend van Keuringsdienst van Waarde) trekkerfabrikant John Deere in zijn column gewoon een ‘lul’. Kern van zijn betoog is dat hij vindt dat John Deere gratis meelift op goodwill van boeren. John Deere heeft een oproep gedaan aan boeren om zich te laten fotograferen met een veldhakselaar uit de 8000-serie. John Deere kan die foto’s inzetten voor wervende campagnes, onder meer op billboards.

Volgens Van de Keuken wil John Deere zo ‘gratis fotomodellen’. Wie aan de wedstrijd wil meedoen, moet een foto van zichzelf met hakselaar plaatsen op Facebook. Wie de meeste likes vergaart, wordt hakselkoning. Alle foto’s die zijn geüpload, mag John Deere in diverse publicaties inzetten voor eigen gewin. Volgens de columnist is John Deere daarom ‘een lul’.

Columnist Teun van de Keuken vindt trekkerfabrikant John Deere een ‘lul’ omdat ze boeren vragen foto’s te sturen voor een billboardcampagne. - Foto: Fotopersburo Dijkstra
Columnist Teun van de Keuken vindt trekkerfabrikant John Deere een ‘lul’ omdat ze boeren vragen foto’s te sturen voor een billboardcampagne. - Foto: Fotopersburo Dijkstra

Een blad als Metro staat vol met ‘lezersfoto’s’ en het NRC heeft (met Nikon) ook een fotowedstrijd groot op de achterpagina met lezersfoto’s. Maar om die kranten nu een lul te noemen ... Gaat ver. Net zoals het ver gaat dat huisarts Robberts de Friese boeren de schuld mag geven van zijn gezondheidsklachten. Hij woont op een steenworp van de Stadhouderskade, en er is, om met zijn eigen woorden te spreken, ‘niet dubbelzinnig aangetoond’ dat het platteland de boosdoener is.

Eén reactie

  • koestal

    gevlucht voor Schiphol,nu komen hier straks de Boeings ook al over vliegen met hun kabaal

Of registreer je om te kunnen reageren.