Home

Achtergrond

Euro blijft verder stijgen

De waarde van de euro is deze week verder gestegen tot boven $ 1,18, om daarna weer iets te dalen. De koers raakte daarmee het hoogste niveau sinds 2015.

De euro klom ook ten opzichte van het Britse pond, en wel tot een waarde van 90 pence. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2016. Daarvóór bewoog de waarde lange tijd tussen 70 en 80 pence.

Voor exporteurs is de ontwikkeling ongunstig en deels onverwacht. Lang werd er vanuit gegaan dat de Amerikaanse en Britse centrale bank rentes zou verhogen, in een veel sneller tempo dan de Europese Centrale Bank (ECB). Maar de economie van de Eurozone ontwikkelt zich sterker dan verwacht en de Amerikaanse en Britse cijfers vallen tegen.

Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro relativeert de cijfers, en daarmee de duurzaamheid van de stijgende euro. De Amerikaanse economie heeft wellicht last van gebruikelijke kortdurende schommelingen en in het pond zit veel sentiment over de Brexit. Als de contouren van de Brexit duidelijk worden, kan de koers flink bijtrekken.

ABN Amro denkt dat over 3 maanden de euro weer is afgekoeld tot een waarde van $ 1,15 en 88 pence. De Euribor –rente met een looptijd van 3 maanden is heel licht opgeklommen van -0,331% begin augustus naar -0,328% deze week. De drie Nederlandse grootbanken zien de rente, vaak referentie bij leningen, volgend jaar richting -0,30% bewegen.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.