Home

Achtergrond

Danone omhoog op beurs Parijs

Het aandeel Danone is de afgelopen week 5% in waarde gestegen. De oorzaak ligt in behoorlijke halfjaarcijfers.

Tegelijk lopen de koersdoelen van analisten uiteen van ver boven de huidige koers van net onder € 67, tot ruim eronder. Danone boekte in het eerste halfjaar een winst die 7% hoger lag dan een jaar eerder. ’s Werelds grootste yoghurtmaker realiseerde een vlakke omzet, maar voorziet voor de tweede helft van het jaar dat de omzet versneld zal groeien.

Analisten van de bank JP Morgan Chase zetten een koersdoel van € 68 op het aandeel, met een neutraal advies wat betreft kopen, vasthouden of verkopen. De concurrenten van Goldman Sachs zetten even eerder een koersdoel van maar € 63 op Danone en adviseren aandeelhouders de stukken te verkopen. UBS is neutraal en geeft een koersdoel van € 67 af. Kepler Capital Markets is met een koopadvies en een koersdoel van € 78 zeer optimistisch.

In de afgelopen twaalf maanden bereikte het aandeel Danone een bodem van € 57,66 en een top van € 70,53. Dat koersdoelen uiteen lopen, heeft mede te maken met het gemengde beeld dat de resultaten van Danone oproepen. Het bedrijf lijkt nog meer dan Nestlé en Unilever last te hebben van concurrentie van huismerken en kleine nichespelers met nieuwe producten. Tegelijk is dat voor Danone vooral een Europees verhaal; elders zit de groei er nog in.

JBS vindt weg omhoog

Het aandeel van de geplaagde Braziliaanse vleesreus JBS schoot eveneens omhoog. J&F Investimentos controleert het bedrijf en maakte bekend een groot belang in de Braziliaanse zuivelaar Vigor te verkopen. De verkoop verlicht grote financiële problemen. Ook hintte het hoofd van de nationale ontwikkelingsbank BNDES achter een directiewissel te staan.

Dat betekent dat de in corruptiezaken verwikkelde Batista-familie die het bedrijf leidt, op afstand kan worden gezet. Het aandeel steeg op weekbasis bijna 7% en staat nu op het hoogste niveau sinds juni. Het aandeel van de grote binnenlandse concurrent, Brasil Foods, reageerde nauwelijks.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.