Home

Achtergrond

Amerikaanse cijfers laten olieprijs stijgen

De dieselprijs lijkt op de korte termijn te gaan stijgen.

De prijs van een vat Noordzeeolie (159 liter) is deze week gestegen tot ruim $ 52, het hoogste niveau sinds mei. In het kielzog trekt olie ook de gasprijs omhoog. De olieprijs stijgt omdat de vraag naar brandstof in de Verenigde Staten sterk is toegenomen. Hoe duurzaam de hogere prijzen zijn, is sterk de vraag.

Volgens cijfers van persbureau Reuters hebben de Opec-landen in juli de olieproductie opgevoerd tot het hoogste niveau van 2017 tot nu toe. Met name Libië zou fors meer produceren, terwijl Iran op zoek naar marktaandeel nog altijd de export blijft opvoeren. Volgens energieconsultancy Douglas Westwood zal volgend jaar weer een overschot aan olie beschikbaar zijn, een situatie die tot 2021 kan duren.

Elektriciteitsprijs in balans

De prijs van elektriciteit is redelijk in balans. De kolenprijs is relatief hoog door een aanhoudend grote vraag in China, wat leidt tot een toenemende vraag naar emissierechten. Daar staat tegenover dat in Duitsland duidelijk meer duurzame elektriciteit uit zonnepanelen en windmolens wordt opgewekt, wat ook in Nederland de elektraprijs drukt.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.