Home

Achtergrond

Ahold Delhaize onder druk

Supermarktketen Ahold Delhaize incasseerde gisteren op de beurs van Amsterdam een verlies van 1,6%.

Het aandeel van het bedrijf stond onder druk na een omzetwaarschuwing van de Franse concurrent Carrefour. Die supermarktketen verlaagde bij de publicatie van de halfjaarcijfers zijn omzetverwachting voor heel 2017. De reden: moeilijke marktomstandigheden. Op de beurs van Parijs ging de koers van Carrefour zelfs met bijna 12% onderuit.

Maar er waren deze week meer agrarische verliezers. Het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf General Mills moest veel terrein prijsgeven. De koers daalde met bijna 7%. De Amerikaanse graanproducent Kellogg zag zijn koers met 5,5% dalen. Dat gold ook voor de Duitse grondstoffenproducent K+S, dat 3,6% inleverde. Daarmee werd de koersstijging van een week eerder volledig teniet gedaan.

Bedrijven in de lift

Bij voerfabrikant ForFarmers is intussen een einde gekomen aan de koersdaling. Na de bekendmaking van de halfjaarcijfers daalde het aandeel van € 10,79 naar ongeveer € 10,40, om daarna nog verder te zakken. Maar woensdag was er weer een opleving. ForFarmers noteerde toen € 10,31, het hoogste niveau sinds 16 augustus.

Er zaten deze week meer agrarische bedrijven in de lift. Het Chinese voedselconcern WH Group zag het beursaandeel met 3,4% stijgen. Eenzelfde plus viel er te noteren bij Associated British Food; 3,2%. De grootste winnaar was echter de Braziliaanse vleesreus JBS. Dit bedrijf zag de beurskoers de laatste weken flink schommelen, maar afgelopen week was er een duidelijke plus. Het aandeel steeg met 8,6%. Het bedrijf staat niettemin nog altijd onder druk vanwege een omkopingszaak. Zo probeert de steenrijke familie Batista – eigenaar van JBS – te voorkomen dat een Braziliaanse staatsbank Wesley Batista uit zijn functie als mede-eigenaar zet.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.