Home

Achtergrond

Vleeshandel blij met Japan-akkoord

De handelsovereenkomst van de EU met Japan is goed nieuws voor de varkensvlees- en kalfsvleesafzet. Eindelijk wordt de landbouw in handelsoverleg niet gebruikt als wisselgeld, maar is ze de grote winnaar. Dat zegt Frans van Dongen, Brusselse lobbyist namens de Nederlandse vleessector.

Exporteurs krijgen door een handelsovereenkomst van de EU en Japan extra ruime om naast het bestaande volume onverwerkt varkensvlees varkensvleesproducten met hogere toegevoegde waarde in Japan te verkopen. Dat zegt Frans van Dongen, Brusselse lobbyist van het Centrale Orgaan voor de Vleessector (COV) in een reactie op de deal.

‘Dit is het eerste grote handelsakkoord waar landbouw geen wisselgeld maar winnaar is’.

Meer ruimte voor kalfsvlees

Van Dongen ziet met het oog op Nederland ook meer ruimte voor kalfsvlees. “We hebben gekregen wat we hebben gevraagd”, vat hij samen. “Eurocommissaris Phil Hogan (landbouw, red.) heeft de klok rond onderhandeld en heeft echt wat gedaan gekregen voor de landbouw. Dit is het eerste grote handelsakkoord waar landbouw geen wisselgeld maar winnaar is. Hopelijk zal dit beleid zich voortzetten, bijvoorbeeld in akkoorden met Vietnam en Indonesië’, zegt Van Dongen.

Verwerkt varkensvlees

Japan importeert uit de EU nu vooral onverwerkt varkensvlees, dat door lokale verwerkers wordt verwerkt tot allerlei producten met mooie marges. Het importtarief voor varkensvleesproducten gaat nu van 20% in stappen naar nul. Van Dongen: “Dat betekent dat de Japanse markt groter wordt en winstgevender.” Wat betreft vers varkensvlees kent Japan nu een minimuminvoerprijs. Voor de minder goede delen gaat de invoerprijs in stappen omlaag: van 524 yen tot 50 yen.

Waarschuwing voor teveel optimisme

“Voor de duurdere delen zijn de minimuminvoerprijzen minder ernstig”, aldus Van Dongen, “want die zitten toch dichter bij die 524 yen.” Maar hij waarschuwt voor teveel optimisme over de mogelijkheden meer vers varkensvlees af te zetten. “De VS kon eerder een voorsprong nemen door een handelsakkoord te sluiten, maar Trump (president van de VS, red.) heeft dit van tafel geveegd. Nu wij een voorsprong nemen, zal de VS naar verwachting snel alsnog zaken willen doen’, vervolgt Van Dongen.

Japan importeert uit de EU nu vooral onverwerkt varkensvlees, dat door lokale verwerkers wordt verwerkt tot allerlei producten met mooie marges. - Foto: EPA
Japan importeert uit de EU nu vooral onverwerkt varkensvlees, dat door lokale verwerkers wordt verwerkt tot allerlei producten met mooie marges. - Foto: EPA

Kalfsvleestarieven omlaag

Wat betreft kalfsvlees waren de onderhandelingen zelf al grote winst, aldus Van Dongen. “De EU heeft met succes de Japanners gevraagd om een teken van goede wil. Ze hebben toen de importbeperkingen, vanwege een eerdere BSE-uitbraak, opgeheven. De markt moet nog worden bewerkt, want kalfsvlees is er geen bekend product, maar de toegang zelf is natuurlijk wel een voorwaarde om te kunnen profiteren van verlaagde importheffingen.”

Australië heeft markt overgenomen

Japan verlaagt de importheffingen van 38,5% naar uiteindelijk 9%. Zodra het verdrag wordt geratificeerd, zal het direct naar 27% gaan. Sinds de EU van de Japanse markt is vanwege BSE-perikelen heeft Australië de markt overgenomen. Australië heeft al een tarief van 27% op Japan. “Maar zij maken lager gewaardeerd kalfsvlees waarbij graan als veevoer gebruikt is, terwijl wij topkalfsvlees op basis van zuivel maken.”

Nu het speelveld gelijker is, kan de EU marktaandeel winnen. “Zodra het percentage nog verder daalt, zal EU-kalfsvlees niet alleen beter, maar ook qua prijs interessanter zijn voor Japan’, zegt Van Dongen.

De lange termijn

Het is met alle plannen wel even wachten: meestal is voor de tarieven een afbouwtermijn van 6 tot 10 jaar afgesproken. “Maar de overeenkomst is hoe dan ook het bewijs dat de EU als één van de grootste markten op aarde gelooft in handel met Japan. Dat is voor de Nederlandse vleessector, maar ook de landbouw, goed nieuws. Het bedrijfsleven ziet de EU praten met Aziatische landen, Mexico en het Mercosur-blok en zal Trump onder druk zetten.”

‘Ik laat me graag door Trump verrassen; ben blij dat de EU wel doorzet’.

Verenigde Staten

Donald Trump, de Amerikaanse president, zette eerder een streep door een handelsakkoord met land rond de stille oceaan, waaronder Japan. “Op de langere termijn volgen landen hun belangen en zal de VS dus ook weer liberalisering gaan opzoeken. Maar ik laat me graag door Trump verrassen; ben blij dat de EU wel doorzet.”

Export jaarlijks € 8,6 miljard

Volgens de COV consumeren ruim 100 miljoen mensen in 140 landen dagelijks vlees van Nederlandse makelij. De Nederlandse vleessector vertegenwoordigt stabiele productiewaarde van ruim € 10,4 miljard en exporteert jaarlijks voor circa € 8,6 miljard. Onder de leden van de COV zijn onder meer Vion, Van Rooi, Compaxo en de Pali-groep.

Lees ook: Japan opent zijn markt volledig voor veel kazen waaronder Gouda en Cheddar uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.