Home

Achtergrond

Rustige handel op schapenmarkt Leeuwarden

De handel in schapen op de veemarkt in Leeuwarden is deze week wederom rustig verlopen. De aanvoer lag op een bescheiden 477 dieren. Het ging om iets meer lammeren dan slachtschapen.

De beperkte aanvoer heeft alles te maken met de relatief lage prijzen. Luxe zuiglammeren noteren in Leeuwarden nog steeds maximaal € 115 per dier. Dat is maar liefst € 15 lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2015 daarentegen stond de notering € 7,50 lager, op maximaal € 107,50.

Ook de prijzen van slachtschapen liggen wat lager ten opzichte van vorig jaar. Zo noteerde een slachtschaap eerste kwaliteit een jaar terug in Leeuwarden maximaal € 130. Nu staat deze notering op maximaal € 125.

Voorlopig zien schapenhouders weinig reden om meer lammeren uit te selecteren voor de verkoop. Los van de matige prijzen, beschikken veel melkveehouders in het noorden van het land over meer dan voldoende gras. Het kost schapenhouders dan ook weinig moeite om een plekje voor hun dieren te vinden.

Offerfeest gaat voor beweging in markt zorgen

Komende weken blijft het naar verwachting wat betreft de handel nog rustig. Het offerfeest begin september moet de markt weer in beweging brengen. Opvallend is dat er momenteel naar verluidt geen levende lammeren uit Engeland komen om hier af te mesten voor het offerfeest. Regelgeving, negatieve publieke opinie en hoge kosten lijken deze tak van sport in de weg te staan. De aanvoer van karkassen loopt echter wel vlot door. In hoeverre dit de prijzen van Nederlandse lammeren voor het offerfeest gaat beïnvloeden is nog even koffiedik kijken. De handel hoopt voor het offerfeest op prijzen van rond de € 130 per lam.

Prognose: rustige handel

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.