Home

Achtergrond 3 reacties

Op de valreep toch nog een minister op landbouw

Martijn van Dam vertrekt. Zijn overstap naar de publieke omroep in september verrast menigeen, maar stelt weinigen teleur.

Er ging niet bepaald een golf van teleurstelling door de agrarische sectoren, toen staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken deze week aankondigde dat hij in september ander werk heeft. Hij wordt bestuurder bij de publieke omroep.

‘PvdA geen toekomstige regeringspartij’

Dat hij zou vertrekken, was al wel duidelijk. Vóór de verkiezingen had hij al aangegeven niet te willen terugkeren in de Tweede Kamer. En nadat de PvdA bij de verkiezingen een flinke dreun had opgelopen, was het volstrekt duidelijk dat die partij niet in het kabinet zou terugkeren. Wie nu treurt om zijn vertrek en wie nu vindt dat hij zijn verantwoordelijkheid ontloopt, moet even de politieke realiteit onder ogen zien. De PvdA is geen toekomstige regeringspartij en het einde van het politieke leven van Van Dam had zich al aangekondigd. Vorige maand meldde hij aan zijn Europese colledga’s al dat hij er in september niet meer bij zou zijn. Dat hij dan een andere baan zou hebben, vertelde hij er niet bij.

Wie nu treurt om zijn vertrek en wie nu vindt dat hij zijn verantwoordelijkheid ontloopt, moet even de politieke realiteit onder ogen zien.

‘Van Dam bewoog zich langs randen gangbare landbouw’

Van Dam bewoog zich langs de randen van de gangbare landbouw, en kwam maar zelden voor het oog van de camera’s als hij in het midden van agrarische sector stond. Hij was daar waar innovaties en niches zichtbaar waren. Hij liet zich graag zien op evenementen waar het ging over de toekomst van het eten – en, toegegeven, dan liet hij niet na de loftrompet te steken over de Nederlandse land- en tuinbouw die toch steeds maar weer in staat bleek mooie producten te maken en ook nog op een positieve manier bij te dragen aan de Nederlandse economie.

Van Dam erfde het ingewikkelde fosfaatdossier van zijn voorganger. Dat dossier had eigenlijk nooit op het bord van de staatssecretaris mogen liggen. De melkveehouderij had immers beloofd zelf de koe bij de hoorns te vatten, toen de problemen door ongebreidelde groei zich aandienden bij de afschaffing van het melkquotum.

Van Dam erfde het ingewikkelde fosfaatdossier van zijn voorganger. Dat dossier had eigenlijk nooit op het bord van de staatssecretaris mogen liggen. De melkveehouderij had immers beloofd zelf de koe bij de hoorns te vatten [...].

Regeling grondgebonden groei, plan voor fosfaatrechten

Er kwam een regeling voor grondgebonden groei, er volgde een plan voor fosfaatrechten en om dat systeem te kunnen invoeren moest er inderhaast (op last van Brussel) een fosfaatredcutieplan komen.

Het dossier is niet afgerond; de doelstelling – het binnenhalen van derogatie in Brussel – nog minder. Van Dam zal hoe dan ook niet met die eer gaan strijken.

Van Dam leek deur in Brussel niet plat te lopen

Van Dam heeft niet de indruk gewekt dat hij de deur in Brussel platliep om de belangen van de Nederlandse melkveehouderij te bepleiten. Ook al beloofde hij zij aan zij met de melkveehouderij in Brussel voor derogatie te zullen knokken. Het zesde actieprogramma, waarover hij op de valreep deze week nog een brief stuurde, voordat de Tweede Kamer op reces ging, laat hij over aan zijn opvolger.

Van Dam heeft niet de indruk gewekt dat hij de deur in Brussel platliep om de belangen van de Nederlandse melkveehouderij te bepleiten. Ook al beloofde hij zij aan zij met de melkveehouderij in Brussel voor derogatie te zullen knokken.

Opvolger is een minister

Een bijzonder kantje aan het vertrek van de staatssecretaris is dat zijn opvolger een minister is. Henk Kamp wordt toch nog de minister die landbouw in portefeuille heeft.

Laatste reacties

  • farmer135

    demissionair.......dat dan weer wel

  • Piet Piraat

    Ja ja, een minister van een partij die hier in Brabant de boeren het lieftste om zeep helpt.

  • velskamp

    ik had gehoord dat van dam bij tros opgelicht ging werken

Of registreer je om te kunnen reageren.