Home

Achtergrond

Olieprijs weer boven $ 50 per vat

De olieprijzen zijn deze week plotseling weer gestegen. Een vat ruwe Brent-olie noteerde woensdag 26 juli voor het eerst sinds begin juni weer boven de grens van $ 50, namelijk $ 50,90.

De reden is Saoedi-Arabië, ‘aanvoerder’ van oliekartel Opec. De energieminister van dit land maakte maandag 24 juli bekend dat Saoedi-Arabië de olieproductie per augustus gaat terugschroeven. Het land zal vanaf dan 6,6 miljoen olievaten per dag gaan exporteren. Ter vergelijking: dit zijn nu nog 7,6 miljoen vaten. De oliekraan van de grootste producent gaat zodoende met bijna 15% dicht. Dit zou volgens de Saoedi’s tot substantieel stijgende prijzen moeten leiden.

De nieuwe inperking hing al enigszins in de lucht nadat eerdere productiebeperkingen nauwelijks tot prijsverhoging leidden. Saoedi-Arabië lijkt met deze stap nog nadrukkelijker de rol van kartelleider op zich te nemen. Het Opec-bolwerk vertoonde de laatste tijd haarscheurtjes. Individuele leden pompten veel meer olie op dan was afgesproken. Zo brak Ecuador vorige week nog met de binnen Opec afgesproken productieverlaging van olie. Daarnaast mochten Opec-leden Libië en Nigeria tijdelijk meer leveren omdat ze met achterstanden kampten na aanslagen en productieproblemen. Ook een niet-Opec-lid als Rusland produceerde veel ruwe olie.

Licht overaanbod olie

Nu geeft Saoedi-Arabië echter een stevig signaal af in een wereldmarkt die op dit moment nog een licht overaanbod kent. Dit betekent dat de olieprijzen de komende tijd zullen stijgen. Het hoogste prijsniveau van dit jaar – $ 56 – komt toch echt in beeld.

Prognose: stijgend.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.