Home

Achtergrond

Olieprijs na periode van stijging opnieuw onderuit

Nadat de olieprijs bijna twee weken voortdurend steeg, is daar deze week een eind aan gekomen.

De daling van ruim 4% heeft twee belangrijke oorzaken. Allereerst de opmerkingen van niet met name genoemde Russische functionarissen dat Rusland niet van plan is de olieproductie verder te beperken. Een verdere beperking van het aanbod, zo snel na het na de verlenging van het olieakkoord met de Opec, zou een verkeerd signaal aan de markt zijn, volgens een van de Russische functionarissen tegenover persbureau Bloomberg.

Export Opec-landen neemt flink toe

Een tweede oorzaak van de daling is het rapport van Thomson Reuters Oil Research. Daaruit blijkt dat de export van Opec-landen in juni flink is gestegen, en dat terwijl die landen juist een akkoord hadden gesloten over de verlenging van het verlagen van de olieproductie tot april 2018. Volgens dit akkoord zouden er ongeveer 1,8 miljoen vaten olie per dag minder worden opgepompt.

Het gevolg van dit nieuws was dat de prijs van een vat Brentolie daalde naar rond de $ 48 en de Amerikaanse variant (WTI) zakte naar bijna $ 45 per vat.

Analisten denken dat zich op dit moment een machtsspel afspeelt op de oliemarkt. De Opec-landen merken dat de productiebeperking wordt opgevuld met de schalieolieproductie in de VS, waar steeds meer olie uit de grond wordt gehaald. Als reactie willen sommige Opec-landen af van de beperkingen op hun eigen productie. Zolang de oliekraan niet verder dicht gaat, zullen de olieprijzen niet stijgen, verwachten deskundigen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.