Home

Achtergrond

Olieprijs gaat weer licht omlaag

De olieprijzen zijn afgelopen week iets opgeveerd, maar veel naam mocht dat niet hebben.

Een vat ruwe Brent-olie noteerde woensdag $ 49.70. Dat was ongeveer $ 2 meer dan de week ervoor. Niettemin liggen de olieprijzen al maandenlang op een vrij stabiel en laag niveau. Een vat ruwe olie schippert telkens tussen de $ 45 en $ 55. En een echte prijsstijging ligt ook nu niet in het verschiet. Voor de oliemarkt geldt een onveranderd mondiaal overaanbod.

Daarbij komt dat de discipline verder afneemt binnen oliekartel Opec. Deze week maakte Opec-lid Ecuador zelfs bekend dat het breekt met de productiebeperkingen die Opec en andere grote producenten zoals Rusland zichzelf eerder hadden opgelegd. Volgens de olieminister in het Zuid-Amerikaanse land heeft Ecuador dringend geld nodig en gaat het daarom weer meer olie uit de grond pompen.

Nu is Ecuador binnen Opec maar een kleine speler, maar oliehandelaren vrezen dat er meer kikkers uit de kruiwagen kunnen springen, met Venezuela als meest waarschijnlijke optie. Dat land verkeert in een ernstige crisis en is bijna volledig afhankelijk van olie. Daarbij komt dat Opec-leden Libië, Nigeria en Iran ook nog eens een uitzonderingspositie op de productiebeperking hebben.

Olieproductie neemt niet af

De oliestroom vanuit Opec-landen neemt kortom niet af. En omdat de olieproductie in de Verenigde Staten intussen stevig doorzet, blijft het mondiale aanbod voorlopig groter dan de vraag. De prijzen zullen naar verwachting iets gaan dalen. Brent-olie koerst richting de $ 45 per vat.

Prognose: iets lagere prijzen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.