Home

Achtergrond

Miljardenschade dreigt voor Italiaanse landbouw

Circa 60% van alle landbouwgrond in Italië is getroffen door ernstige droogte en een hittegolf. De schade van de crisis wordt tot nu toe geraamd op € 2 miljard.

Koeien geven minder melk en de oogst van onder meer tarwe, olijven, tomaten en druiven dreigt te verpieteren. Dat meldt de Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti.

Ten minste 10 Italiaanse regio’s hebben het landbouwministerie gevraagd om de situatie officieel tot natuurramp uit te roepen. Een dergelijke status maakt de politieke weg vrij voor noodsteun. Coldiretti merkt op dat noodirrigatie in veel gebieden al niet meer mogelijk is door gebrek aan water of beperkingen van overheidswege.

€ 90 miljoen schade voor boer in Lombardije

Het hele land wordt geraakt maar Coldiretti noemt het Noord-Italiaanse Lombardije in het bijzonder. Hier is de schade circa € 90 miljoen, met name door schade aan mais en tarwe. In Piëmont, aan de grens met Frankrijk, liggen graanopbrengsten 70% lager en heeft de laatste snede voor melkveehouders maar 50% van het normale niveau gehaald. Ze zullen ruwvoer moeten bijkopen.

Zuid-Italiaanse boer kampt met extra productiekosten

Voor boeren die kunnen beregenen gaan de productiekosten volgens Coldiretti dramatisch omhoog. Voor boeren in Zuid-Italiaanse gebieden waar vorig jaar een grote aardbeving was, is sprake van een ramp op een ramp. Coldiretti berekent dat de productie van hooi dat dient als veevoer in de veerijke aardbevingsgebieden, door de droogte met 60% dreigt te dalen. De boeren zitten vaak al met extra kosten voor het herstel van hun boerderij.

Watervoorziening Rome in gevaar

De landbouwproblemen zijn onderdeel van een grotere ramp. De droogte en hitte zijn zo ernstig dat het waterpeil van de rivier Bracciano op 30 kilometer afstand van Rome dusdanig is gedaald, dat een milieuramp dreigt en de watervoorziening van Rome in gevaar komt. In Rome zelf komt een aantal uren per dag tijdelijk al geen water meer uit de kraan.

Voor het eerst hebben de gemeente Rome en het Vaticaan een groot aantal van de beroemde drinkfonteinen stilgezet. De Italiaanse oppositie wijt een deel van de problemen ook aan de verouderde waterinfrastructuur in Italië.

Of registreer je om te kunnen reageren.