Home

Achtergrond

Lange rente omhoog

Ondernemers en consumenten in de eurozone zijn in bijna tien jaar niet zo positief geweest.

In Duitsland is het ondernemersvertrouwen zelfs gestegen tot het hoogste niveau sinds de metingen zijn begonnen. Gevolg van het succes is wel dat de Europese Centrale Bank (ECB) vrijwel op zeker vanaf 2018 aankopen van probleemobligaties gaat verlagen. Maar pas daarna volgt een renteverhoging en kan de waarde van de euro sterk gaan stijgen.

Lage rente loopt op

Ondertussen loopt de lange rente wat op. De markt volgt vooral de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank in juni. Toch heeft ABN Amro de verwachting voor de lange rente verlaagd. De ECB lijkt minder snel bereid de rente te verhogen dan eerder gedacht. Ook blijft de inflatie hardnekkig laag en drukken politieke zorgen over Italië de rente in ‘veilige havens’ Duitsland en Nederland.

De bank gaat nog steeds wel uit van een geleidelijke stijging van de lange rente. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden komt ondertussen nauwelijks van zijn plaats. De Euribor, vaak referentie bij leningen, ligt op circa -0,331%.

Wisselkoers euro onveranderd

De wisselkoers van de euro bleef deze week ook vrijwel onveranderd. In de markt wordt vooral gekeken naar de richting van de inflatie. Als die eindelijk stijgt, kan de ECB het rentebeleid aanpassen en kan de euro in waarde stijgen.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.