Home

Achtergrond

Koers JBS schiet omhoog na besluit rechter

Het aandeel JBS won op één dag 9,4% aan waarde. De geplaagde Braziliaanse vleesreus profiteerde van twee belangrijke doorbraken.

Het kreeg van de rechter toestemming een Zuid-Amerikaanse vleesdivisie te verkopen aan concurrent Minerva. Het gaat daarbij ‘slechts’ om $ 300 miljoen, maar de toestemming opent de weg naar meer verkopen. Daarbij zijn de ogen gericht op het Britse kippenvleesonderdeel Moy Park, dat meer dan $ 1 miljard kan opleveren.

Noodplan van banken

JBS kan het geld goed gebruiken want miljardenboetes hangen als dreigende onweerswolken boven het bedrijf. Een tweede meevaller, op dezelfde dag, is een noodplan van vier Braziliaanse banken. Ze zijn bereid een schuld van $ 5,5 miljard te herfinancieren en vragen een vijfde bank mee te doen. JBS zit nog altijd in grote problemen, maar voor het eerst in lange tijd gloort voor de Brazilianen weer licht aan het einde van de spreekwoordelijke tunnel.

Het aandeel is opgeklommen tot ruim 7 real. Beleggers en analisten kijken vaak naar de speling in de afgelopen 52 weken, dus het rollende jaar. Dan blijkt dat JBS met een koersdip van 5,25 real en een top van 12,95 real door een achtbaan is gegaan. Of de weg omhoog definitief is gevonden, is de vraag. Justitie kondigde deze week een onderzoek naar handel met voorkennis door managers van J&F, dat JBS controleert, en fraude met wisselkoerstransacties.

Het aandeel Südzucker dook deze week wat omlaag vanwege zorgen over de suikerprijs. In oktober vervalt het suikerquotum en beleggers vrezen dat dit de resultaten van het bedrijf gaat raken. Het bedrijf maakte vrij recent nog betere resultaten dan een jaar eerder bekend. Het aandeel startte het jaar op een koers van € 23 maar is inmiddels de € 18 genaderd. Voor wie jaren geleden instapte, is de pijn nog wat erger. In maart 2013 was een aandeel Südzucker ruim € 34 waard.

Analisten hanteren ver uiteenlopende koersdoelen voor het aandeel. Commerzbank kwam in juni met een koersdoel van € 27, wat dus een plus van 47% betekent. In juli kozen Kepler Cheuvreux, Goldman Sachs en Warburg voor € 18 of net eronder. Stilstand dus.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.