Home

Achtergrond 6 reactieslaatste update:18 jul 2017

‘Help, de Chinezen komen’

In de Verenigde Staten klinken kritische geluiden over de aankoop van landbouwgrond door Chinese bedrijven. Vleesconcern Shuanghui zou groot inslaan. Maar zijn de Chinezen nou werkelijk zo’n grote speler onder buitenlandse grondbezitters?

‘Help, de Chinezen komen!’ Onder dat motto besteden Amerikaanse media aandacht aan de aankoop van vruchtbare landbouwgrond door China. Nu pas blijkt dat met de opmerkelijke overname van Smithfield Foods in 2013 niet alleen het vleesbedrijf zelf overging in Chinese handen. Het Chinese Suanghui kreeg ook de controle over 59.000 hectare landbouwgrond. En die akkers hebben een waarde van een half miljard dollar.

‘Amerikaanse landbouwgrond in recordtempo in buitenlandse handen’

Het blijkt uit onderzoek van het Midwest Center for Investigative Reporting. Deze organisatie hield cijfers van een database van het ministerie van landbouw USDA tegen het licht. Tussen 2004 en 2014 verdubbelde het aantal hectares in buitenlandse handen van 5,5 miljoen naar 11 miljoen hectare. De waarde steeg van 17,4 naar 42,7 miljard dollar. Landbouwgrond gaat in ‘recordtempo’ over in buitenlandse handen, concluderen de onderzoekers.

‘Zaak van nationale veiligheid’

“Dit is een zaak van nationale veiligheid”, waarschuwt Tim Gibbons, directeur van het Missouri Rural Crisis Center. “Hoe meer controle buitenlandse bedrijven hebben in ons voedselsysteem, hoe minder controle wij zelf houden.” Gibbons vreest dat buitenlanders hun Amerikaanse bezit nooit meer uit handen zullen geven. “Ze houden het voor altijd”, aldus de directeur van de organisatie die ijvert voor het behoud van familiebedrijven.

In 2011 was al 10,4 miljoen hectare Amerikaanse landbouwgrond in buitenlandse handen. - Foto: ANP
In 2011 was al 10,4 miljoen hectare Amerikaanse landbouwgrond in buitenlandse handen. - Foto: ANP

Washington wil buitenlandse investeringen in landbouw gaan volgen

Ook in Washington bemoeien beleidsmakers zich met het gevoelige onderwerp. Zowel Democraten als Republikeinen steunden dit jaar een wetsvoorstel dat agrarische specialisten toevoegt aan een federaal comité dat buitenlandse investeringen in de gaten houdt. De National Security Act 2017 moet garanderen dat Amerikaanse gewassen, veeteelt en agribusiness onder controle van de Verenigde Staten blijven.

“Met het oog op de toekomst en de groeiende wereldbevolking is het belangrijk om te weten wie de voedselproductie controleert”, aldus de Republikeinse senator Chuck Grassley uit Iowa. “Er is vandaag misschien geen voedseltekort in de wereld. Er zijn alleen verdelingsproblemen. Maar over enkele decennia is dat wellicht een ander verhaal.”

De National Security Act 2017 moet garanderen dat Amerikaanse gewassen, veeteelt en agribusiness onder controle van de VS blijven. ‘Met het oog op de toekomst en de groeiende wereldbevolking is het belangrijk om te weten wie de voedselproductie controleert’.

Sinds de jaren zeventig zijn buitenlandse kopers van Amerikaanse landbouwgrond verplicht zich te melden via een FSA-153-formulier bij de USDA Farm Service Agency. Kopers beschrijven wat de lokatie is, de grondwaarde en waarvoor het wordt gebruikt.

Miljoenen hectares landbouwgrond VS in buitenlandse handen

In 2011 was al 10,4 miljoen hectare Amerikaanse landbouwgrond in buitenlandse handen. Canadese personen en bedrijven beheerden daarvan 28%. Nederlandse eigenaren waren met 2 miljoen hectare goed voor bijna een vijfde van al die grond. Onder die eigenaren zijn geëmigreerde boeren, pensioenfondsen, en bijvoorbeeld oliebedrijf Shell. Het Hollandse bezit van Amerikaanse landbouwgrond is voorlopig ruim groter dan de Chinese aankopen.

Laatste reacties

 • robert1

  Acht, ooit pikten de amerikanen de grond in van de Indianen. Nu nemen de Chinesen de grond over van de Amerikanen. Wacht de Amerikaan hetzelfde lot als de Indiaan?

 • bankivahoen

  Als men hier doorgaat met het op leugens gebaseerde wetgeving in te passen om allerlei ideologische kronkels van ubermensen te bevredigen dan zijn hier binnenkort de bedrijven zo mega dat ze ook interessant worden voor de Chinezen.

 • WGeverink

  Als Nederland zo interessant was @bankivahoen om te boeren emigreerden er wel buitenlandse boeren naar toe. Zelfs de Nederlandse emigranten komen echter maar uiterst zelden terug om in Nederland het boeren vak weer op te pakken. Als je eenmaal gewend bent om in relatieve rust, vrede en vrijheid je boontjes zelf te doppen zit je echt niet meer te wachten op een heel hectisch en druk leven met daarbovenop elke dag de stress dat veel belangrijke zaken door anderen beslist worden en je er geen invloed op hebt.

 • bankivahoen

  Dat klopt @WGeverink , ik bedoel als er nog maar een enkel 10tal bedrijven over zijn.

 • denker1234

  De Amerikaanse regering kan beter de vele werkloze Amerikanen verplicht aan het werk zetten, om de koeien te melken en verzorgen,en het vele handwerk in de tuinbouw te doen. Zodat er geen werk is voor illegale Mexicanen en er geen dure muur gebouwd hoeft te worden door Donald Trump. De meeste grond die buitenlanders kopen is door immigrerende boeren,die willen zo snel mogelijk Amerikaan worden omdat dit meestal het de beste oplossing is. Waar maken de wettenmakers zich druk over???

 • Het heeft ook te maken met de handel/speculatie natuurlijk, van de graanmarkt

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.