Home

Achtergrond 1 reactie

ECB-voorzitter Draghi stuwt euro al pratend omhoog

De wisselkoers en rente staan deze week vooral in het teken van het monetaire besluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het beleid komt neer op een pas op de plaats, maar dat en de woorden van voorzitter Mario Draghi stuwden toch de waarde van de euro. De rente blijft nog even laag en de geldpers blijft volop draaien. Draghi sprak van sterk herstel en succesvol beleid, en wees daarbij op de aanhoudende verruiming van leenvoorwaarden in de EU en de groeiende vraag naar leningen.

Maar, aldus de Italiaan, we moeten geduldig zijn. De ECB maakt geen plannen om de rente die het berekent aan banken te verlagen of het opkoopprogramma voor probleemschulden in de Eurozone af te bouwen tot nul. De inflatie is volgens Draghi eenvoudigweg te laag. Als prijzen niet stijgen en door een foutmarge mogelijk zelfs dalen, kunnen consumenten hun uitgaven uitstellen. Dat leidt dan weer tot een terugval van de economische groei.

De wisselkoers van de euro steeg tot een waarde van $1,15, het hoogste niveau sinds mei 2016. De euro was overigens twee jaar eerder nog zowat $ 1,40 waard. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is deze week miniem gedaald tot -0,332%. De lange rente staat redelijk vast.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Eén reactie

  • kalkar

    Jan Cees Bron : Inflatie is pure diefstal, laat het maar op de nullijn bewegen. Vreemd dat dit nooit gezegd mag worden. En mocht er een keer lichte deflatie zijn dan heeft dat weinig gevolgen qua consumenten uitgaven. Consumenten en bedrijven laten zich er zeker niet door leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.