Home

Achtergrond 1 reactie

‘Dierverwaarlozing is persoonlijk drama’

Geitenhouder en LTO-bestuurder Jeannette van de Ven uit het Brabantse Oirschot is de nieuwe voorzitter van het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Aanpak van dierverwaarlozing begint met hulpverlening aan de veehouders in kwestie. Van de Ven aan het woord over haar ‘meest dankbare’ bestuursfunctie.

“Dierverwaarlozing is een drama. Voor de dieren, maar ook voor de betreffende veehouder. Veehouders houden van hun dieren, ik ken geen uitzonderingen. Als sprake is van verwaarlozing dan zit er vrijwel altijd een persoonlijk drama achter. Als Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren gaat het ons erom de situatie van de dieren te verbeteren. Dat begint met hulpverlening aan de boer.

Negatieve spiraal

Ik heb meer bestuurlijke functies, het voorzitterschap van het vertrouwensloket is wel de meest dankbare. Onze hulpteams maken namelijk echt het verschil. De veehouders over wie wij een melding krijgen, zijn in een negatieve spiraal terechtgekomen. Soms is een echtscheiding de oorzaak, andere keren gaat het om oplopende schulden. Ze zien er geen gat meer in, laten rekeningen liggen, raken hun routine kwijt, komen niet meer op vaste tijden in hun stal, laten de boel de boel. Het gaat van kwaad tot erger.

Ze houden de schone schijn op. Daar zijn ze erg goed in. Tegen de veevoerleverancier die een voorzichtige opmerking maakt over de schamele gezondheid van zijn dieren zegt de veehouder dat de dierenarts morgen langskomt. Echt, hij heeft alles onder controle. Maar de dierenarts is al lang niet meer op bezoek geweest. Die komt morgen helemaal niet.

Jeannette van de Ven: “Onze hulpteams maken echt het verschil.” - Foto: Bert Jansen
Jeannette van de Ven: “Onze hulpteams maken echt het verschil.” - Foto: Bert Jansen

Dierverwaarlozing slecht voor imago

Tja, collega’s of buren hebben soms best wel wat in de gaten. Maar blijkbaar is het erg moeilijk om daarover te beginnen. Om te zeggen dat de dieren er de laatste maanden slecht bij lopen, dat is nogal wat. We kijken liever de andere kant op.

Dierverwaarlozing is slecht voor het imago van de veehouderij. Uiteindelijk komen de verhalen altijd in de pers. Dat straalt af op de rest van de sector. De goede verhalen die er zijn – bijvoorbeeld de vermindering van het antibioticagebruik – zijn dan onmiddellijk vergeten.

Je kunt wel zeggen: die rotte appels moeten we aanpakken, de veehouder in kwestie verbieden om ooit nog dieren te houden, een slot op de staldeur bevestigen, maar dat is niet onze aanpak. Als vertrouwensloket proberen wij er op tijd bij te zijn zodat we samen met de veehouder op zoek kunnen gaan naar verbeteringen. Dat is goed voor de veehouder en voor de dieren.

Terug naar goede situatie

Het lukt best vaak – hoewel er ook recidivisten zijn – om stap voor stap het bedrijf weer terug te brengen naar de vroegere situatie. Of we helpen de veehouder bij de beëindiging van zijn bedrijf. Ook dat kan een oplossing zijn. Boeren zijn opgelucht als wij na een melding bij het loket langskomen. Eindelijk kunnen ze hun wanhoop en verdriet delen. Ze staan er niet meer alleen voor, wij denken mee.

Het is waar, vorig jaar is het aantal meldingen bij ons loket met meer dan 100% toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Een van de oorzaken is mogelijk de enorme onzekerheid in de melkveehouderij over de fosfaatregels. Boeren die al niet goed in hun vel zitten, raken vertwijfeld. Ze zijn hun perspectief kwijt.

Besturen en boeren

Ons loket wordt steeds bekender, zeker onder erfbetreders zoals dierenartsen, boekhouders en voerleveranciers. Zij kennen ons, trekken eerder aan de bel. Ik denk eigenlijk dat dat de belangrijkste oorzaak is van de toename van het aantal meldingen. We zijn er eerder bij en dat is alleen maar goed.

De laatste maanden ben ik fulltime bestuurder. Naast portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland en voorzitter van het vertrouwensloket ben ik ook nog voorzitter van de LTO-vakgroep Geitenhouderij. Van die laatste functie neem ik binnenkort afscheid. Dan kan ik weer wat meer op ons geitenbedrijf zijn.

Voor een boerenbestuurder is het goed om bedrijfsmatig actief te blijven. Je moet aan den lijve meemaken wat er speelt. Bovendien is het goed om je hoofd leeg te maken. Niks is beter dan na een lange vergadering thuis de lammeren te verzorgen of de hokken in te strooien. Soms kom je dan ook nog eens tot een nieuw inzicht.”

Eén reactie

  • Abalo

    Prachtig en goed geformuleerd

Of registreer je om te kunnen reageren.