Home

Achtergrond

Cijfers Case New Holland matig ontvangen

Het aandeel Case New Holland (CNH Industrial) is de afgelopen dagen in waarde gezakt. Investeerders zijn blijkbaar niet direct onder de indruk van de kwartaalcijfers die de Amerikaans-Italiaanse trekkerfabrikant bekendmaakte.

Het bedrijf zag de operationele winst met 7,1% toenemen terwijl de omzet met bijna 3% is gegroeid.

CNH Industrial verhoogde zijn winst- en omzetverwachting vanwege beter dan verwachte marktcondities. CNH Industrial verwacht nu ongeveer 41 dollarcent per aandeel te verdienen. Volgens persbureau Reuters was 44 dollarcent de verwachting van de meeste analisten die het aandeel volgen.

Zuid-Amerikaanse opleving

De groei zit vooral in Zuid-Amerika, waar een stuk meer machines zijn verkocht. Op zichzelf een opmerkelijke ontwikkeling want in de agrochemische industrie meldden Bayer en Syngenta juist stevige druk op de Zuid-Amerikaanse markt. Wellicht hechten investeerders meer waarde aan de dalende verkopen die CNH Industrial ziet in Noord-Amerika en de afzetproblemen in Frankrijk.

Franse boeren blikken terug op een zwak graanjaar en hebben last van een verandering van het belastingregime, die het kopen van machines duurder maakt. In het algemeen ziet CNH Industrial ook dat de verkoop van gebruikte machines meer toeneemt dan de verkoop van splinternieuwe machines.

Een analist van de bank JP Morgan Chase denkt dat het aandeel CNH Industrial op de middellange termijn richting $ 10 beweegt, waar het nu nog boven $ 11 staat. Deutsche Bank verwacht hetzelfde, terwijl Barclays op $ 9 rekent.

Kunstmestmalaise raakt Yara

Yara meldde deze week een flinke winstdaling. Beleggers lieten het aandeel van de Noorse kunstmestgigant kelderen. Ook andere kunstmestconcerns waaronder K+S verloren terrein. De kunstmestconcerns gaan gebukt onder lagere graanprijzen. Yara heeft specifiek ook last van een te grote productiecapaciteit van stikstofkunstmest en de gestegen aardgasprijs. Aardgas maakt wel 80% uit van de kostprijs van veel stikstofproducten.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.