Home

Achtergrond

Aandelen General Mills onder druk

De aandelen van voedingsmiddelenfabrikant General Mills zijn vorige week enkele procenten gedaald.

De daling volgde op kwartaalcijfers die door veel aandelenanalisten als beter dan verwacht werden bestempeld. Door grof te snijden in de kosten, en dan vooral advertenties, nam de winst ruim 10% toe tot 69 dollarcent per aandeel. De omzet daalde wel 3,1% maar was nog wel beter dan verwacht.

Weinig vertrouwen beleggers

Beleggers hebben blijkbaar weinig vertrouwen in de koers van de Amerikaanse voedingsmiddelenfabrikant, bekend van onder meer Yoplait-yoghurt en Cheerios-ontbijtgranen. Het bedrijf worstelt met concurrentie van kleine, wendbare spelers die niches op de markt brengen, maar ook met de macht van uitdijende supermarkten. The Financial Times zette de aanbevelingen van belangrijke analisten op een rij: 14 van de 21 adviseren het aandeel vast te houden en maar één om te kopen.

JBS krabbelt een beetje op

Het aandeel JBS won juist weer wat aan waarde, na de afgelopen weken door beleggers te zijn afgestraft voor corruptieschandalen. Het Braziliaanse vleesconcern hangt miljardenboetes boven het hoofd, heeft al een hoge schuld en mag van de rechter nog geen dochterbedrijven verkopen om geld op te halen. Deze week bleek dat de Batista-broers een belang hebben uitgebouwd tot ruim 42%.

K+S herstelt, maar fundament zwak

K+S en Yara wonnen beide aan beurswaarde vanwege de hoop dat de kunstmestmarkt aantrekt. Het herstel blijft broos en de analisten van Deutsche Bank hebben deze week een verkoopaanbeveling voor het aandeel bevestigd. De Duitsers hebben het koersdoel van de kali- en zoutgigant uit Kassel op € 17 gezet, waar het aandeel donderdag bij € 23 bewoog.

De analyse van Deutsche Bank is onderdeel van een bredere blik op de markt. Het bedrijf denkt dat de markt best tegen kan vallen en wijst daarbij naar vaak zwakker dan verwachte kwartaalresultaten van andere bedrijven in de landbouwchemie. Op 15 augustus rapporteert K+S haar kwartaalresultaten en moet blijken of het pessimisme terecht was.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.