Home

Achtergrond

ABN Amro voorziet lage rente

De rente blijft laag. ABN Amro gaat er vanuit dat de 3-maanden Euribor, vaak referentie bij leningen, zal dalen richting -0,40%.

Momenteel staat de interbancaire rente op -0,330%. De Euribor komt zo terecht op het niveau van de beleidsrente die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert en volgens de bank zal blijven hanteren tot deze in 2018 voorzichtig oploopt naar -0,30%.

Voor de lange rente wordt vooral gekeken naar staatsleningen met een looptijd van tien jaar. Hier voorziet ABN Amro in haar nieuwste ramingen een stijging. Voor toonaangevend Duits papier wordt nu ruim 0,50% betaald, maar dat kan oplopen naar 0,80% aan het einde van het jaar en 1,2% in 2018. Hoger, maar in historisch perspectief nog wel erg laag.

Waarde dollar stijgt

Tegelijk zal in de Verenigde Staten de beleidsrente worden opgeschroefd. Voor de wisselkoersen impliceert dit dat de dollar meer waard zal worden. Dat is goed voor exporteurs in de eurozone, maar bepaalde grondstoffen die in dollars verrekend worden, zullen duurder zijn. Op de korte termijn loopt de waarde van de euro overigens op. De euro bereikte deze week met een koers van $1,16 de hoogste waarde sinds januari 2015. Ook tegenover het Britse pond is al enkele weken sprake van een duidelijke stijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.