Home

Achtergrond

Wisselkoers euro trekt aan

De waarde van de euro tegenover de dollar en het pond loopt op. De oorzaak ligt met name in politieke beslommeringen.

Het Britse pond verloor deze week mede wat terrein tegenover de euro in verband met de Britse parlementsverkiezingen. De dollar staat dan weer mede onder druk vanwege het Amerikaanse vertrek uit het Parijse klimaatakkoord en de aanhoudende druk op Donald Trumps presidentschap.

In de EU is opluchting dat Frankrijk noch Nederland heeft gekozen voor een ruk naar anti-Europees rechts. In Spanje heeft de regering sinds kort een meerderheid en in het Verenigd Koninkrijk lijkt premier Theresa May geen mandaat te krijgen voor een ‘harde Brexit’.

Economische groei eurozone

De economie zelf speelt ook mee bij de wisselkoers. Het Britse en Amerikaanse bruto nationaal product groeide kwartalen zo niet jarenlang sneller dan dat van de eurozone. Maar het afgelopen kwartaal lag de groei in de eurozone, 2%, juist hoger dan die in de VS (1,2%) en het Verenigd Koninkrijk (0,7%). Voor het hele jaar liggen de ramingen voor economische groei nog steeds hoger in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

ING denkt dat de euro richting het einde van het jaar terrein zal verliezen ten opzichte van het pond, maar terrein zal winnen tegenover de euro.

Rente zit muurvast

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden lijkt ondertussen muurvast te zitten. De huidige koers van -0,329% zal volgens de Nederlandse grootbanken nog zeker enkele kwartalen vastgehouden worden.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.