Home

Achtergrond

Premier May stuurt pond in duikvlucht

Het Britse pond is deze week gekelderd tot het laagste niveau sinds november 2016.

De oorzaak ligt met name in de verbijsterende politieke ontwikkelingen. Enige tijd na het Brexit-referendum besloot premier Theresa May extra verkiezingen uit te schrijven om een steviger mandaat te krijgen voor een ‘harde Brexit.’ De campagne ging vervolgens over alles behalve de Brexit en de Conservatieve Partij van May verloor de meerderheid in het parlement.

May wil toch doorregeren en markten zijn in verwarring. Betekent dit alles nu dat de kans op een ‘harde Brexit’ groter wordt, of zal ze aan het hoofd van een minderheidskabinet tegemoet komen aan de wens van Labour de grenzen met de EU, zowel voor personen als goederen en diensten, zo open mogelijk te houden? In elk geval lijkt May de onderhandelingen zonder vertraging te willen oppakken en zal het Verenigd Koninkrijk in 2019 uit de EU treden.

Druk op dollar

De druk op de dollar hield deze week in eerste instantie aan. Tegenvallende inflatie en detailhandelverkopen drukken de waarde van de Amerikaanse munt. De waarde kan weer wat oplopen nu de centrale bank, de ‘Fed’, de beleidsrente heeft verhoogd.

In de EU is het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden nog altijd ongeveer -0,330%. Voor de lange rente wordt gekeken naar staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. De rente op de meeste staatsobligaties in de EU zijn dit jaar wat gestegen, met Griekenland als duidelijke uitzondering.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.