Home

Achtergrond

Olieproductie blijft te hoog ondanks OPEC-akkoord

Het akkoord dat OPEC-landen afgelopen week hebben gesloten, heeft tot nu toe niet het gewenste effect gehad.

De OPEC-landen kwamen overeen om de olieproductie tot april volgend jaar beperkt te houden. Toch heeft het niet tot een hogere prijs geleid, zoals gehoopt.

Productiebeperking te gering

Volgens analisten is de huidige productiebeperking te gering om het olieaanbod terug te brengen tot een lager niveau. Hooguit zorgt de zelf opgelegde productiebeperking ervoor dat de olieprijs niet nog veel verder wegzakt. Afgelopen woensdag zakte de prijs voor een vat Brent-olie, een graadmeter voor handelaren, tot onder de magische grens van $ 50, namelijk $ 49,92. Dat is 4% minder dan een dag eerder en 7% minder vergeleken bij de afgelopen week.

‘Olieprijs moet $ 50 per vat blijven’

Analisten van Goldman Sachs hebben deze week hun verwachtingen van de olieprijs voor 2017 naar beneden bijgesteld. Voor dit jaar rekent de bank op een gemiddelde prijs voor een vat WTI-olie van $ 52,39 per vat. Dat is aanmerkelijk lager dan de $ 54,80 per vat waar Goldman Sachs tot nu toe vanuit ging. Ook de prijs voor een vat Brentolie is door de bank naar beneden bijgesteld, namelijk van $ 56,76 naar $ 55,39. Volgens de bank heeft dit te maken met de negatieve reactie over het – in hun ogen – te hoge niveau waarop de OPEC in de komende negen maanden blijft produceren. Volgens Goldman Sachs is het van belang dat de olieprijs rond de $ 50 per vat blijft om zo te voorkomen dat de productie van schalieolie verder wordt opgevoerd en daardoor de overproductie nog groter wordt.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.