Home

Achtergrond

Olieprijzen lopen voorzichtig iets op

De gasprijzen op de termijnmarkt daalden de afgelopen week naar het laagste punt van dit jaar: de prijs voor 2018 kwam tot 15,75 € /MWh. Oorzaak hiervan is de lage Brentolieprijs, in combinatie met een ruim gasaanbod, aldus analisten van Nuon.

Begin deze week zorgden de oplopende kolenprijs en de verwachte toenemende vraag naar gas voor een lichte stijging van de gasprijzen.

Olieprijs iets hoger

De olieprijs is de afgelopen week iets opgekrabbeld, maar bevindt zich nog steeds op een laag niveau. Voor een vat Brent-olie werd donderdag rond de $ 47 betaald, zo’n anderhalve dollar meer dan het begin van de week. Een vat West Texas Intermediate (WTI) kwam nog niet boven de $ 45 uit, maar bleef steken op $ 44,50. Een belangrijke reden voor deze stijging in heel korte tijd was de onrust die ontstond door de wereldwijde cyberaanval die grote zeetransportbedrijven als Maersk en het Russische Rosneft getroffen hebben.

Groot aanbod

De stijging van de Amerikaanse olievoorraden deze week met 118.000 vaten had niet veel invloed op de prijsbepaling. De oliehandel blijft vooral zich zorgen maken over het grote aanbod. De concurrentie die de Opec-landen ondervinden van de buiten deze organisatie opererende landen – veelal Amerikaanse schalieolieproducenten – is zo groot dat de productie blijft stijgen. De grote olieproducenten verwachten echter dat de schalieolieproductie op termijn niet voldoende zal zijn om een vermindering van het aanbod te voorkomen. Dit zal echter nog moeten blijken.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.