Home

Achtergrond

Olieprijs blijft in een dalende lijn

De ruzie tussen Quatar en enkele Arabische buurlanden heeft de gasprijs de afgelopen week een korte tijd opgedreven.

Door de ruzie keerden twee vrachtschepen met LNG-lading die onderweg waren naar Europa terug. Maar toen een verdere escalatie uitbleef, zakte de gasprijs weer en kwam rond de € 0,15 per kubieke meter uit.
Door een stabilisatie van de kolenprijzen daalden de elektriciteitsprijzen en is de stijgende tendens van de afgelopen weken voorbij.

Geen opleving olieprijs

De dalende olievoorraden in de VS zorgden niet voor een opleving van de olieprijs. Oorzaak is dat analisten eigenlijk een sterkere daling hadden verwacht dan feitelijk het geval was. De ruwe olievoorraden zijn met circa 1,7 miljoen vaten gedaald naar een totale voorraad van 511,5 miljoen vaten. Tegenover die daling staat echter een stijging van de benzinevoorraden met 2,1 miljoen tot 242,4 miljoen vaten.

Bovenop deze berichten kwam deze week ook het bericht van het Internationaal Energie Agentschap dat de voorraden ruwe olie in geïndustrialiseerde landen in april waren gestegen met 18,6 miljoen vaten. Belangrijk nog voor de olieprijs was de mededeling dat de voorraden 292 miljoen vaten hoger zijn dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaren.
Deze groeiende olievoorraad zorgde voor een verder dalende olieprijs. De prijs drijft steeds verder af van de referentieprijs van $ 50. Voor West Texas Intermediate olie (WTI) werd nog geen $ 45 neergeteld per vat, en voor Brent-olie bleef de teller steken op $ 47 per vat.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.