Home

Achtergrond 2 reacties

Koningen van het darmpakket fuseren

Aartsrivalen Van Hessen en Teeuwissen gaan samen. Daarmee ontstaat een specialist in de verwerking van natuurdarmen met een omzet van € 500 miljoen. Het is een weinig bekende, maar voor de hele varkensketen, uiterst belangrijke business.

Nederland telt enkele van de grootste verwerkers van natuurdarmen wereldwijd. De grootste twee, Teeuwissen en Van Hessen, gaan nu samen. Voor boeren staat de samensmelting ver van het erf, maar het is dit type bedrijven dat veel waarde toevoegt aan de totale varkensketen.

Afronding tweede kwartaal

De overname van Van Hessen door het Duitse Saria wordt naar verwachting het tweede kwartaal afgerond. Van Hessen wordt samengevoegd met de Nederlandse Saria-dochter Teeuwissen. Hierdoor ontstaat een specialist in de verwerking van natuurdarmen met circa € 500 miljoen omzet en een geschat marktaandeel van 15% wereldwijd.

Het is bekend: de Nederlandse varkenshouderij draait om meer dan vlees. De botten en huid worden gebruikt voor de vervaardiging van gelatine en bij wie een hartklep faalt kan een varkenshart uitkomst bieden. Het darmpakket dient onder meer voor het maken van worstomhulsels. Het zogenaamde ‘vijfde kwartier’ is een weinig sexy business maar wel een business die essentieel is voor het optimaal tot waarde brengen van varkens.

Een Nederlandse specialiteit

Nederland telt drie grote verwerkers van natuurdarmen: Teeuwissen, Van Hessen en CTH. De eerste twee worden nu samengevoegd. CTH, voorheen Combinatie Teijsen van den Hengel, is inmiddels ook in buitenlandse handen. CTH werd in 2012 overgenomen door vleesconcern Vion, waar het in de Ingredients-divisie werd ondergebracht. Vion verkocht de Ingredients-divisie in oktober 2013 voor € 1,6 miljard aan het Amerikaanse Darling International.

Naam Van Hessen

Hoewel de eigenaar van Teeuwissen de overnemende partij is, krijgt de samenvoeging de naam Van Hessen. Deze keuze heeft alles te maken met de verschillen tussen de twee bedrijven. Waar Teeuwissen relatief jong is en sterk in de winning van grondstoffen, blinkt het oudere Van Hessen uit in de verkoop. Van Hessen is in de markt een bekendere naam. De statutaire directie bestaat uit CEO Harald van Boxtel (Teeuwissen) en Elliot Simon (Van Hessen).

Je moet er een letterlijk ‘knakkende’ knakworst van kunnen maken.

Van Hessen is van oudsher vrijwel exclusief gericht op verwerking van de dunne darm, die wordt gebruikt in de worstindustrie. Foto: Mark Pasveer
Van Hessen is van oudsher vrijwel exclusief gericht op verwerking van de dunne darm, die wordt gebruikt in de worstindustrie. Foto: Mark Pasveer

Schapendarmen

Een ander verschil tussen de twee bedrijven is dat Van Hessen naast varkensdarmen ook relatief veel schapendarmen verwerkt. Schapendarmen zijn dunner en minder geschikt voor het zwaardere werk. De bedrijven blijven beide ver van kunstdarmen die kunnen worden gemaakt van collageen, cellulose of plastic. Ze richten zich op de hogere kwaliteit vleesproducten en dus omhulsels met meer toegevoegde waarde wat betreft elasticiteit en smaak. Je moet er een letterlijk ‘knakkende’ knakworst van kunnen maken.

Eigen ‘darmlokalen’

Een ander verschil is dat Teeuwissen vooral werkt met het shop-in-shop-principe. Het bedrijf uit Cuijk runt met eigen medewerkers in Europa en de VS circa 50 zogeheten ‘darmlokalen’ in slachterijen. Een kleiner deel van de darmen wordt gekocht bij slachterijen die eigen darmlokalen runnen. Bij Van Hessen is de situatie precies andersom. Het bedrijf runt ongeveer 10 eigen darmlokalen en koopt relatief veel extern in bij slachterijen.

Farmaceutische industrie

Van Hessen is van oudsher vrijwel exclusief gericht op verwerking van de dunne darm, die wordt gebruikt in de worstindustrie. Teeuwissen doet voor een groot deel hetzelfde maar is actiever dan Van Hessen met andere producten uit het pakket, zoals de alvleesklier, urineblaas, maag en het varkensdarmslijm. Het zijn producten die de farmaceutische industrie op grote schaal toepast. Zo wordt varkensdarmslijm gebruikt voor het maken van een anti-bloedstollingsmiddel en wordt uit de alvleesklier een stof gewonnen die wordt gebruikt in het bestrijden van taaislijmziekte.

Het is gespecialiseerd handwerk dat vooral wordt uitgevoerd door vrouwen.

Worstindustrie

Het zijn geen gemakkelijk te winnen producten. De verwerking in het lokaal luistert nauw. Dat geldt ook voor de verwerking van de natuurdarmen voor de worstindustrie. Voor darmen, de bulk van de omzet, geldt dat het product gezouten per schip wordt verzonden naar China. Hier wordt het product geselecteerd op stevigheid en gekalibreerd om voor de betreffende toepassing eenvormigheid te krijgen. Het is gespecialiseerd handwerk dat vooral wordt uitgevoerd door vrouwen.

Wereld van worsten groeit

In de wereld van natuurdarmen wordt volume berekend in ‘hanks’. Eén ‘hank’ is ongeveer 5 keer de lengte van een dunne darm. Opgeteld produceert de combinatie van Teeuwissen en Van Hessen circa 26 tot 28 miljoen ‘hanks’ per jaar. De markt voor worsten groeit wereldwijd. Niet zozeer in traditionele worstlanden als Duitsland, Italië en Spanje maar met name in Azië. In opkomende economieën als China, India en Vietnam eten mensen vaker en meer vlees. Omdat worst een relatief goedkoop alternatief is voor bijvoorbeeld rundvlees, groeit de markt binnen het vleessegment bovengemiddeld.

Door de samenvoeging van Teeuwissen en Van Hessen ontstaat volgens het management een bedrijf dat beter in staat moet zijn de groeiende wereldmarkt te bedienen met een groot volume hoogwaardig product.

Van Hessen: een veelbewogen geschiedenis

In 1902 richtte Ludwig van Hessen in Groningen het bedrijf S. van Hessen & zoon op. Op zoek naar een groter aanbod van natuurdarmen en een grotere afzetmarkt, verhuisde het bedrijf in 1914 naar Rotterdam. Het bedrijf koos al snel voor internationale expansie. Fabrieken in Hamburg en Wenen werden geopend. Ludwig zocht opvolging en vroeg in 1933 een zoon van een neef, Paul van Hessen geheten, om in het bedrijf te komen werken.
Toen de Nazi’s Nederland bezetten, probeerde Paul – de familie Van Hessen is joods – het bedrijf veilig te stellen. De naam van het bedrijf werd veranderd in Nederlandse Industrie voor Dierlijke Bijproducten en werd bestuurd door Paul en vertrouwelingen. Uiteindelijk vluchtte Paul naar Londen.
Hij werd piloot bij de RAF en vloog 25 missies boven vijandelijk grondgebied. Na de capitulatie van de Nazi’s bleken zijn ouders en oom Ludwig te zijn omgekomen in de concentratiekampen. Paul, de dochters van Ludwig en een aantal oud-werknemers bouwden het bedrijf weer op.
Vandaag de dag heeft het bedrijf kantoren en fabrieken over de hele wereld, van China tot België en van Australië tot Mexico. In 2012 verkocht Lex van Hessen als grootaandeelhouder het bedrijf aan het bestuur. Lex woont volgens de ‘bladen’ samen met Flodder-actrice en playmate Tatjana Simic in Monaco.

Laatste reacties

  • Klomp

    Heel interessant en mooi artikel. Zulke verhalen wat vaker in boerderij zetten.

  • alco1

    Mee eens Klomp.
    Dat liever dan al die verhalen van die zgn. aardbol beschermers, maar die zelf niets presteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.