Home

Achtergrond

K+S omhoog door kalispeculatie

De waarde van het aandeel K+S bereikte dinsdag het hoogste niveau in ruim vier maanden. De oorzaak ligt in speculatie dat de kalimarkt gaat aantrekken.

Eerder al verklaarde K+S te verwachten dat boeren meer kali gaan kopen, maar nu spelen twee andere factoren een rol. De Russische kaligigant Uralkali gaat binnenkort met de Wit-Russische regering praten. Waarover is onbekend, maar mogelijk zit heroprichting van de ooit machtige exportassociatie met Belaruskali in de kaarten.

Daar komt bij dat K+S na enige vertraging een nieuwe kalimijn in Canada in gebruik heeft genomen. Op zichzelf is meer productiecapaciteit niet goed voor de kaliprijs, maar voor K+S ligt dat genuanceerder. Het bedrijf is nu sterk afhankelijk van de dure productie in Duitsland. K+S heeft van de grote kaliproducenten vermoedelijk de hoogste kostprijs. Met de Canadese mijn kan K+S met name klanten buiten de EU ook een concurrerend aanbod doen.

Het aandeel JBS is eind vorige week gekelderd naar het laagste niveau in twee weken. Dat klinkt niet zo dramatisch, maar het aandeel van het Braziliaanse vleesconcern, de grootste wereldwijd, beweegt zich al enige tijd op zeer laag niveau. Dat komt door een serie schandalen. Werd de koers eerder onderuit getrapt door respectievelijk een vleesschandaal en enkele verschillende corruptieschandalen, nu wordt onderzoek gedaan naar ‘insider trading’.

Het is waar toezichthouders met liefde op jagen: mensen die met voorkennis op de beurs handelen. Mensen van binnen het bedrijf of dichtbij topmensen van het bedrijf dus. Volgens de Braziliaanse federale politie heeft JBS’ controlerende aandeelhouder, J&F, op momenten in april en mei verdacht veel verdiend met de verkoop van aandelen, maar ook met wisselkoersspeculatie.

Bekentenissen Batista in ruil voor strafvermindering

De aandelen reageerden in die periode heftig op met name de bekentenis die de broers Batista, die het bedrijf runnen, deden, in ruil voor strafvermindering. In het kielzog van het voormalige groeiwonder JBS duikt ook hun concurrent Brasil Foods omlaag. Wat beide bedrijven op de beurs ook niet helpt, is dat de Europese Commissie in niet mis te verstane bewoordingen klaagt over het gebrek aan een goed borgingssysteem voor de export van vlees in Brazilië.

Als de EU extra importcontroles instelt, of zelfs een blokkade opwerpt, kost dat niet alleen geld, veel derde landen zullen geneigd zijn tot dezelfde stap.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vindt u in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.