Home

Achtergrond

Euro in de lift door uitlatingen Draghi

De waarde van de euro is deze week opgelopen tot bijna $1,4, het hoogste niveau sinds juni vorig jaar.

Daarna dook de wisselkoers weer wat omlaag. In de markt heerst dus, niet voor het eerst, verwarring door uitlatingen van Mario Draghi, die de Europese Centrale Bank (ECB) aanvoert. De Italiaan toonde zich bij een groot ECB-forum zeer positief over de ontwikkeling van de economie in de Eurozone en hintte dat monetair beleid wellicht weer wat strakker kan.

Leenrentes in markt

Dat laatste betekent dat de ECB haar opkoopprogramma voor probleemleningen in de EU kan terugschroeven of opdoeken, en/of de beleidsrente verhoogt. Als de geldpers dichtgaat en het duurder wordt om te lenen, zal de euro meer waard worden en zullen leenrentes in de markt omhoog gaan. Al vrij snel nadat de markt de euro omhoog duwde, sijpelde het bericht door dat Draghi het allemaal niet zo sterk had bedoeld als het klonk en werd de aftocht geblazen.

Euro daalt niet zo sterk

Niettemin verandert het denken over de euro. Deutsche Bank geloofde zoals veel banken dat de euro en dollar later dit jaar evenveel waard zouden zijn. Nu gaat de Duitse bank uit van een koers van $ 1,16 richting het einde van het jaar. Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro ziet ook een fundamenteel ander inzicht in de markt ontstaan. De VS deed het lang economisch beter dan de EU, maar de VS valt tegen en de EU valt mee. De zekerheid dat de euro aan waarde zal dalen neemt af. Voor de export is dat ongunstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.