Home

Achtergrond

Euro blijft op hoog niveau

De waarde van de euro is deze week rond $ 1,12 blijven steken. Rond het hoogste niveau sinds de zomer van 2016 dus.

Het is ook een plus van 17% ten opzichte van het begin van 2017. Een opmerkelijke opmars die door lijkt te zetten zolang de Europese economie beter dan verwacht blijft presteren.

ING wijst in een analyse op een serie factoren die hierop wijst, waaronder het vertrouwen van de Europese consument. Het Europese consumentenvertrouwen ligt op het hoogste niveau in tien jaar tijd en het vertrouwen van bedrijven ligt nu op het hoogste niveau sinds zes jaar.

ING ziet de koers in het derde kwartaal oplopen tot $ 1,15. ING denkt niet dat de oplopende euro de economische groei in de EU veel pijn zal doen. Het raakt de export wel, maar de meeste groei is gevolg van een aantrekkende binnenlandse vraag.

Uit een andere analyse van ABN Amro bleek onlangs al dat de export van agri- en foodproducten uit Nederland vooral toeneemt binnen Europa. De rente is stabiel. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden ligt rond -0,329%. Voor de langere rente wordt vooral gekeken naar staatsobligaties. Op jaarbasis zijn de tienjaarsobligaties die de belangrijkste landen in Europa uitgeven gestegen, in Duitslands geval met 0,4 procentpunt.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.