Home

Achtergrond

Dalende voorraden kunnen olieprijsdaling niet stuiten

Ook deze week weet de olieprijs nog niet de weg naar boven te vinden. De prijs voor een vat ruwe olie daalde wederom.

Sinds januari is de prijs voor Brent-olie met bijna 20% gedaald. West Texas Intermediate (WTI)-olie daalde zelf nog meer, namelijk bijna 22%. Medio deze week werd er $ 44,76 (€ 40,10) neergeteld voor een vat Brent-olie, ruim 3% minder dan aan het begin van de week. WTI-olie werd voor ruim $ 42 (€ 37,63) verhandeld en daalde daarmee vergelijkbaar met Brent-olie.

De reden voor die alsmaar voortgaande prijsdaling is het weinige vertrouwen dat de markt heeft in de Opec-maatregelen die eind mei hun productieverlagingsakkoord hebben verlengd. Daarbij is het streven om de wereldwijde olieproductie met twee procent te verlagen. Er zijn te veel signalen die erop wijzen dat het akkoord niet effectief is. Zo heeft Opec-lid Libië, dat is vrijgesteld van de productieverlaging, besloten de productie te verhogen tot 900.000 vaten per dag. Ook Nigeria is als Opec-lid vrijgesteld. Volgens analisten zijn er de eerste signalen dat ook de olieproductie in het Afrikaanse land aan het stijgen is.

Deze feiten in combinatie met een groeiende Amerikaanse olieproductie zetten de olieprijzen zwaar onder druk, zo zwaar zelfs dat een daling van de Amerikaanse olievoorraden geen enkel effect hadden. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) zijn de voorraden ruwe olie medio juni gedaald met 2,5 miljoen vaten tot ruim 509 miljoen vaten, ook benzinevoorraden liepen terug met 0,6 miljoen vaten tot 152,5 miljoen vaten.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.