Home

Achtergrond 17 reacties

‘Boer, kom uit je stal’

Marieke de Man maakt samen met Maarten van Blokland een documentaire over de kloof tussen boeren en burgers. Met de film ‘De Boer op’ houdt De Man boeren een spiegel voor. Om de kloof te overbruggen, moeten zij zelf ook in actie komen, vindt de studente journalistiek.

“Onze documentaire ‘De Boer op’ is vooral een zoektocht. Wij gaan zelf op zoek naar antwoorden op onze vragen. Hoe komt het toch dat de kloof tussen boeren en burgers zo groot is? Wat is de invloed van de media, wat gaat er mis in de politiek? En ook, wat kan de sector zelf doen om burgers het echte verhaal te vertellen?

Uit eigen ervaring weet ik dat het beeld in de samenleving over de agrarische sector niet best is. Althans, dat gevoel had ik. Mijn ouders hebben een melkveebedrijf in de Betuwe, maar op de middelbare school vertelde ik daar nooit wat over. Bang dat ze mij erop aan zouden kijken.

In mijn klas zaten zonen en dochters van advocaten en politiechefs. Ik had het gevoel dat ik mijn afkomst maar beter in het midden kon laten. Bij boeren denken mensen aan mest en stank. Aan klagers over het weer, de melkprijs en de milieuregels. En aan ondernemers die lak hebben aan het welzijn van hun dieren.

Marieke de Man: “Niemand kan het echte verhaal over de landbouw beter vertellen dan de boer zelf.”- Foto: Koos Groenewold
Marieke de Man: “Niemand kan het echte verhaal over de landbouw beter vertellen dan de boer zelf.”- Foto: Koos Groenewold

Ingewikkelde vraagstukken

In eerste instantie had ik het idee om een documentaire te maken over de gevolgen van de fosfaatregels. Een oom van mij komt hierdoor ontzettend in de problemen. Ik zie wat de impact daarvan is, op zichzelf, op zijn gezin. Dat verhaal is totaal onbekend buiten de sector.

Maar het is tegelijkertijd ook een erg ingewikkeld vraagstuk en bijna niet uit te leggen. Vandaar dat we een andere invalshoek hebben gekozen. In onze documentaire zoomen we in op de kloof tussen landbouw en samenleving, tussen boeren en burgers. Wat is de oorzaak daarvan, en hoe kan die kloof worden overbrugd?

De media spelen een belangrijke rol bij de opinievorming. De uitwassen in de dierhouderij worden gepresenteerd alsof het gangbaar is. Als studente journalistiek weet ik hoe eenvoudig het is om dramatische beelden achter elkaar te plakken. Op de achtergrond het gekrijs van biggen en kalveren. Opzet geslaagd, de kijker keert zich af van de sector. Wakker Dier, Zembla, ze doen het allemaal.

Met onze documentaire willen we burgers duidelijk maken dat de werkelijkheid anders is dan ons wordt voorgeschoteld. Onze boodschap is eigenlijk: trap niet in die valkuil, wees kritisch. Verreweg de meeste agrariërs houden van hun dieren, ze gaan voorzichtig om met hun grond.

Overigens vind ik wel dat de uitwassen moeten worden aangepakt. Zo’n filmpje over de praktijken in een Belgisch slachthuis grijpt mij aan. Veel veehouders spreken er schande van. Ook zij worden op die beelden aangesproken. Daarom is het goed dat er camera’s in de slachthuizen worden opgehangen.

Met de documentaire willen we boeren een spiegel voorhouden. Gescheld op organisaties als Wakker Dier heeft weinig zin, en effectief is het waarschijnlijk ook niet. Veel beter is het om de verbinding aan te gaan met de samenleving. Blijf niet op je erf, maar wees actief in het dorp, organiseer een open dag, nodig mensen uit. Boeren zijn trots op wat ze doen. Toon dat dan ook! Niemand kan het echte verhaal over de landbouw beter vertellen dan de boer zelf.

Trotse boerendochter

Zeker, dat kost tijd en energie. Ik hoor dat ook van mijn broer, die het bedrijf van onze ouders wil overnemen. Meer bezig zijn met maatschappelijke acceptatie betekent minder tijd voor de koeien, zegt hij. Leuke verhalen vertellen aan passanten levert weinig op, denkt hij.

Dat is denken op korte termijn. Als het lukt om het beeld over de landbouw in de samenleving te verbeteren, kan dat de sector veel opleveren. Meer draagvlak voor boeren heeft bijvoorbeeld impact op de politieke besluitvorming in Den Haag. Effect is dat de regering bij nieuwe wetgeving zich beter verdiept in de gevolgen voor ondernemers.

Verschrikkelijk leuk om zo’n documentaire te maken. Ik leer er veel van. En, misschien is dat het allermooiste, ik kan er eindelijk trots op zijn dat ik boerendochter ben. Dat mag iedereen weten.”

Volg Marieke de Man op facebook.com/docudeboerop

Laatste reacties

 • brutus71

  Een goed verhaal, maar ja de realiteit is weerbarstig, de boeren weel werk, niet alleen verzorging van dieren en land, maar ook heel bureaucratie, dit wordt steeds meer.
  Verder willen en moeten veel agrarische ondernemers groeien om de inflatie bij te kunnen houden.
  En moeten we nog tijd vrijmaken voor extra promotie voor onze mooie sector, ik ben bang dat ik daar niet aan toekom, de week is zo weer om, maar ik wil er best eens over nadenken

 • Bolder01

  Brutus zo denken wij ook,, Maar de burger heeft geen schuld, maar de media zet een heel beeld ook de boerderij krant lees ik vaak een heel andere insteek...

 • driepint

  @brutus
  Je hoeft er helemaal geen werk voor te doen. Een beetje rekening houden met de omgeving kan ook al bijdragen. Het heeft geen zin als je buurman een positief verhaal loopt te vertellen over de sector, terwijl jij op zaterdag gaat mest rijden, omdat de zoon dan toevallig thuis is. Zorg dat je erf op orde is, als er op zaterdag een koe doodgaat, leg hem dan pas op maandag aan straat, zeker in de zomer. Maak een keertje tijd vrij om met je zoon/dochter naar de voetbal/hockey/paardrijden te gaan en praat met andere ouders.
  Hier hebben we mensen uit het dorp waarvan de kinderen soms in de stal lopen als ze een rondje fietsen zijn.

  Uiteindelijk moeten zij wel onze producten kopen.

 • 8911077012

  brutus je hebt gelijk moeten ze onze produkten kopen
  wat als ze dat niet doen ???
  juist
  laat ze eens merken als ze niet tekoop zijn
  want de weg die we nu ingeslagen zijn
  treft alleen heel klein deel van de samenleving
  die we niet berijken maken voor jou de regels achter het bureau
  dus ik denk dat we daar eens met zijn alle over na moeten denken
  grenzen dicht
  aflever stop van een paar weken
  dan berijk je ze allemaal
  dan prijs omhoog en dan kunnnen we ook weer wat aan wel zijn doen
  dus niet eerts naar de bank voor wel zijn investeringen en daar na tot conclusie komen dat de genen achter het bureau niet meer wil betalen
  laat ze zelf maar eens het voor touw nemen
  we wachten af op hun reactie

 • oorspronkelijk

  driepint
  UIT MIJN HART
  rechten /plichten of samenleven

 • Jaap39

  De animo om in de landbouw te werken wordt snel minder, daarmee snel minder productie. Is het enige wat gaat werken, minder productie.
  Heb best respect voor een ieders mooie woorden, maar als het op geld aan komt kiest de meerderheid voor goedkoop veilig voedsel, dus bulk. En terecht.

  Zolang wij als sector maar blijven produceren blijven we in allerlei discussie kansloos. We hebben grote behoefte aan veel stoppende boeren.

 • farmerbn

  Van mij mag ze wel vaker een documentaire maken. Als SBS Gordon op de loonlijst heeft staan dan kan NCRV/KRO Marieke wel aannemen.

 • alco1

  Wat Marieke zegt doen we al lange tijd.
  Zo vindt ik ook dat de LTO op plaatselijk niveau ontzettend veel positiefs doet.
  Echter wordt dit op landelijk niveau niet doorgezet.
  Daar zijn de bestuurders vaak weer landbouw bureaucraten.

 • vragenantwoord

  wat een geweldig goed initiatief van marieke de man !! laten we haar dan ook steunen zoals zij vraagt en geef haar toestemming om 29 juni om 20.00 uur de trailer op jouw sosial media te plaatsen dat kan via de volgende link: http://thndr.me/cBt8mx

 • oorspronkelijk

  sommige mensen kunnen zich zelf en wat ze doen uitstekend promoten
  maar de passie van andere mensen onder de noemer dwaas schuiven
  Marieke bedoelt ook niet alleen je zelf presenteren maar ook in gesprek en respect tonen voor maatschappelijke opponenten
  dat mis ik hier vaak
  een veroordeling volgt als je citaten durft te reproduceren: COLLABORATEUR

 • Jaap39

  Dus de loonwerker mag geen mest komen rijden op zaterdag in deze 24 uurs economie? Wat een lariekoek.
  Zelf doe ik op zaterdag ook enkel en alleen aan hobbyen, maar als die loon werker wil rijden op zaterdag gaat hij maar lekker zijn gang..... recalcitrant? Op zondag is de supermarkt toch ook open....

 • alco1

  Jaap. Rekening houden met je buren is het voornaamste in je acceptatie.

 • Jaap39

  De buren rijden ook mest op zaterdag....

 • veldzicht

  Allemaal mooi en aardig van Marieke de man maar zo lang de lastercampagne door gaat uit linkse kringen tegen de veehouderij maakt het allemaal weinig uit.
  Vorige week een reportage in de telegraaf "iedere melkkoe in Nederland is er 1 teveel" bijna alle milieu problemen zijn opgelost als die overbodige melkveehouderij maar ophoepelt.En 1 reportage in mijn Leidsche courant
  "vogels worden bedreigt op de Veluwe door verzuring vanuit de bioindustrie"
  waardoor de eierschalen te dun worden en de embryo,s verdrogen en afsterven.
  nou ja zie daar maar eens tegenop te boksen en zo staat er om de haverklap de media vol met onzin.

 • Jaap39

  Precies veldzicht, dat is het probleem.

  Maar goed, gaan we door op deze weg dan weet je zeker dat er weinig opvolgers voor boeren bedrijven zullen zijn en verdwijnt er meer als alleen koeien uit Nederland.

 • DJ-D

  Zolang o.a. campina graag in co2 wil handelen en graag wil vergisten/zogenaamde doelen wil halen en de kunstmestindustie graag aardgas wil verkopen zal mest een probleem blijven en geen oplossing.
  Zie link https://youtu.be/vpTHi7O66pI

  Natuurorganisaties en agrarisch beheer afhankelijk zijn van potjes. Productschappen niet terug komen en wij gedwongen worden om voor je eigen bedrijf te kiezen. Zal het grote geld zijn marketing inzetten en niet het echte verhaal verteld worden in de media. Niemand belang bij.

  Donatie aan v-focus helpt

 • veldzicht

  Wat ik niet begrijp,er gaat miljarden om in de zuivel,vlees eieren etc.,kunnen die nou niet gezamenlijk ,n paar keer per in de grote landelijk dagbladen een pagina grote advertentie zetten om al die onzin eens recht te zeten.
  zoals 1 kg vlees kost 10 kg graan en 15.000 liter water.(,n andere keer 10 kg voer en pas las ik 10 kg gras.)ze weten zelf niet wat ze lopen te kletsen.fosfaat in oppervlakte water,met zuivel meer botbreuken.roodvlees even schadelijk als
  roken en asbest.en zo kan ik nog wel even door gaan.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.