Home

Achtergrond

Agro-export naar Verenigd Koninkrijk groeit weer

De Nederlandse export van agri- en foodproducten is de eerste 3 maanden 9,4% gestegen. De export naar andere EU-landen groeit het hardst, stelt sectoreconoom Nadia Menkveld van ABN Amro vast. Zelfs de export naar het Verenigd Koninkrijk groeit weer stevig.

De Britse markt is voor de Nederlandse agri- en foodproducenten belangrijk. Van de Nederlandse agro-export gaat 10% naar het Verenigd Koninkrijk (VK). De vleessector is volgens statistieken van het CBS en ABN Amro voor zo’n 16% van zijn export afhankelijk van de Britten. Bij groenten en fruit ligt dat aandeel met 12% ook vrij hoog, terwijl de zuivel dan weer voor maar 5% afhankelijk is van grote Britse afnemers als Tesco of Sainsbury’s.

Export kreeg knauw door Brexit, maar krabbelt nu weer op

In 2016 kreeg de export van agri- en foodproducten een knauw. De Britten stemden in een referendum in meerderheid voor een vertrek uit de EU. Het gevolg was dat het Britse pond fors in waarde daalde, waardoor producten uit de Eurozone voor Britse afnemers duurder werden. Ook liepen buitenlandse investeringen in het VK terug en exporteurs verlegde vanwege de onzekere toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK hun blik naar nieuwe markten.

In de eerste 3 maanden van 2017 krabbelt de export weer op. Met een plus van 4,5% blijft de groei ver achter bij de groei in Azië (26%) en de groei naar België (16%) en Frankrijk (13%). Deels kan de groei worden verklaard uit herstel van de wisselkoers van het pond, maar nog altijd is de waarde van het pond een stuk lager dan vóór het Brexit-referendum. Voor 2017 verwacht ABN Amro een stabiele pond en dus geen bijzondere hinder voor de export.

Nog altijd is de waarde van het pond een stuk lager dan vóór het Brexit-referendum. Voor 2017 verwacht ABN Amro een stabiele pond en dus geen bijzondere hinder voor de export.

Pond gaat in 2018 weer kelderen, denkt ABN Amro

Maar ABN Amro ziet het pond in 2018 met 5% kelderen. Of in 2018 daarmee de export ook weer onder druk komt te staan, hangt volgens ABN Amro-sectoreconoom Nadia Menkveld af van diverse factoren. Op de wat langere termijn zullen de uitkomsten van de onderhandelingen tussen de EU en de Britten bepalend zijn. Er is volgens Menkveld best reden tot optimisme, maar er is ook een risico.

VK blijft voor groente, fruit en zelfs vlees sterk afhankelijk van import

Het VK kan in slechts 54% van haar voedselbehoefte voorzien en zo’n percentage krik je niet zo gemakkelijk op. De Britse landbouw beslaat 71% van het grondgebied van het VK, maar het overgrote deel van het land wordt gebruikt voor akkerbouwproducten zoals tarwe en gerst (19%), zo blijkt uit een analyse van Menkveld. Slechts 1% wordt gebruikt voor tuinbouw.

Het land zal dus niet snel granen importeren maar blijft sterk importafhankelijk voor groente en fruit, en zelfs vlees. De EU is met een aandeel van 27% in alle voedsel die geconsumeerd wordt in het VK hofleverancier en binnen de EU is Nederland het belangrijkste herkomstland, nog voor Ierland en Frankrijk. De Britten kennen Nederlandse producenten door en door. De bedrijven en de producten.

Binnen de EU is Nederland dé voedselleverancier aan het VK, nog vóór Ierland en Frankrijk. De Britten kennen Nederlandse producenten door en door.

Britse retail is streng op kwaliteit

Dat is belangrijk want de Britse retail is streng op kwaliteit en vereist dat grote volumes kunnen worden geleverd. Voor versproducten blijven de Britten aangewezen op het Europese vasteland. Maar de Britten importeren voor het grootste deel licht verwerkt voedsel, zoals vlees, kaas, koekjes, boter of ijs. Samen met hoof verwerkt voedsel, denk aan chocoladerepen of soepmixen, beslaat verwerkt voedsel 81% van het totaal. Dat betekent dat de agrarische sector maar zeker ook de voedingsmiddelenindustrie groot belang heeft bij open grenzen.

Want hoe verder producten verwerkt zijn, des te eerder ook leveranciers van ver in beeld komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.