Home

Achtergrond

Trump verrast met handelsdeal China

De Amerikaanse president Donald Trump uitte forse kritiek op het handelsbeleid van China. Toch sloot hij razendsnel een pragmatisch handelsakkoord met China dat ook de landbouw raakt.

President Donald Trump van de VS was in september 2016 duidelijk in zijn kritiek op China. “Ze zuigen het bloed uit ons lichaam en we zijn ze geld verschuldigd”, zei de New Yorkse vastgoedmiljardair tegen CNBC. Even verderop voegde Trump hieraan toe dat de Chinezen ‘heel goede goochelaars zijn, die Amerikaans intellectueel eigendom hebben gestolen’.

Trump zei van mening te zijn dat het onrecht eenvoudig kon worden gecorrigeerd. De VS heeft volgens hem als belangrijkste importeur van Chinese goederen ‘geweldige macht’ over China. Tegenover de Economic Club in New York noemde Trump China ‘een wisselkoersmanipulator op grootmeesterniveau’ en zei hij dat het tijd was dit ‘oneerlijke voordeel’ teniet te doen met importtarieven.

Ouderwetse ruildeal

De harde woorden van de campagne staan in contrast met de pragmatische daden van de president. Tot verrassing van velen sluit Trump al heel vroeg in zijn regeringstermijn een handelsverdrag met China. Een verdrag dat voortkomt uit besprekingen van Trump met de Chinese leider Xi Jinping.

Een verdrag die wat landbouw betreft veel weg heeft van een ouderwetse ruildeal. De VS opent zijn markt weer voor Chinees gekookt pluimveevlees en China opent zijn markt voor rundvlees – naar verwachting vanaf half juli als inspecties zijn afgerond. De import was in 2003 aan banden gelegd, nadat in een Amerikaanse staat de gekkekoeienziekte was opgedoken.

Concurrentie

Voor de rundvleessector is de overeenkomst belangrijk. De Chinese rundvleesmarkt wordt door de minister van economische zaken geschat op tenminste $ 2,5 miljard (€ 2,25 miljard). De concurrentie zit niet stil. Australië heeft al enige tijd toegang en in maart besloot China de markt voor meer Australische verwerkers te openen.

Dat China andersom ook gekookt pluimveevlees naar de VS mag uitvoeren, is niet onomstreden. Zowel niet-gouvernementele organisaties (ngo‘s) als bepaalde politici en de Amerikaanse kiplobby hebben herhaaldelijk hun zorg geuit over een volgens hun gebrekkige voedselveiligheid. China maakte de laatste jaren meerdere voedselschandalen mee. Volgens de Amerikaanse regering is China echter vergevorderd in het bewijzen dat het voedselveiligheidssysteem voor gekookt vlees werkt.

Genetisch gemodificeerde zaden

Het systeem voor vers pluimveevlees wordt nog verder ontwikkeld en onderzocht door de VS. Een tweede afspraak die de VS en China maken, betreft genetisch gemodificeerde zaden. Op dit moment blokkeert de Chinese overheid alle importen van genetisch gemodificeerd zaad ongezien, omdat het een gevaar zou kunnen zijn voor de volksgezondheid. De overeenkomst schrijft voor dat de VS China kan vragen te reageren op een verzoek voor een voedselveiligheidscertificaat.

De VS kan niks eisen en het certificaat kan worden geweigerd, maar kan China aanzetten de toegang te vergroten. Deugt de reactie op een verzoek niet, dan kan de VS deze aanhangig maken bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.