Home

Achtergrond 4 reacties

‘Subsidie motiveert onvoldoende om asbest te saneren’

Na een periode gewerkt te hebben met een algemene subsidie op asbestsanering lijken provincies een andere weg in te slaan. Ze richten zich meer op maatwerk, zorgen voor een goede communicatie en het bij elkaar brengen van de juiste partijen. Een voorbeeld hiervan is de provincie Overijssel.

Overijssel zet hard in op het saneren van asbest. De provincie telt nog zeker 10 miljoen vierkante meter aan asbestdaken, grotendeels agrarisch. Voor 2024 moeten die allemaal weg zijn. Overijssel geldt als koploper bij de sanering. Er is al 624.000 vierkante meter gesaneerd.

Sinds een maand is Annemieke Traag (D66) de verantwoordelijke gedeputeerde. “We zijn in Overijssel in het verleden al gewezen op de grote gevolgen die asbestvervuiling kan hebben. Er zijn een paar grote branden geweest; in 2006 in Rijssen en in 2008 in Vroomshoop. Daarbij kwam veel asbest vrij met risico’s voor de volksgezondheid en er kwamen opruimkosten bij.”

Gaat het voor 2024 wel lukken?

“Uit onze inventarisatie blijkt dat we nog 7,5 miljoen vierkante meter in buitengebied, 2 miljoen binnenstedelijk en zo’n 750.000 op bedrijventerreinen te saneren hebben. We hebben een plan van aanpak gemaakt samen met gemeentes en bedrijven. In verschillende gemeenten lopen inmiddels trajecten. Een versnelling is nodig, maar we hebben ook de bedrijven nodig om het uit te voeren. We organiseren regionale clustering van bedrijven, die gezamenlijk een aanbod kunnen doen aan boeren. Op die ontwikkeling zetten we nu volop in.”

Annemieke Traag (Oldenzaal, 1960) studeerde bestuurskunde aan de Technische Hogeschool Twente (afgestudeerd 1986) en promoveerde in de bestuurskunde aan de Universiteit Twente (1993). 
Ze was sinds voorjaar 2016 waarnemend burgemeester van Doetinchem. Daarvoor was ze gedeputeerde voor de provincie Gelderland (2011-2015). 
Annemieke Traag had eerder verschillende ambtelijke functies bij de gemeente Geleen, de provincie Overijssel en het Interprovinciaal Overleg (IPO). 
Ook was zij afdelingsmanager bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en secretaris/algemeen directeur van de Regio Achterhoek en de Regio Twente. 
Van voorjaar 2015 tot voorjaar 2016 was ze werkzaam voor adviesbureau BMC. - Foto: Ruud Ploeg
Annemieke Traag (Oldenzaal, 1960) studeerde bestuurskunde aan de Technische Hogeschool Twente (afgestudeerd 1986) en promoveerde in de bestuurskunde aan de Universiteit Twente (1993). 
Ze was sinds voorjaar 2016 waarnemend burgemeester van Doetinchem. Daarvoor was ze gedeputeerde voor de provincie Gelderland (2011-2015). 
Annemieke Traag had eerder verschillende ambtelijke functies bij de gemeente Geleen, de provincie Overijssel en het Interprovinciaal Overleg (IPO). 
Ook was zij afdelingsmanager bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en secretaris/algemeen directeur van de Regio Achterhoek en de Regio Twente. 
Van voorjaar 2015 tot voorjaar 2016 was ze werkzaam voor adviesbureau BMC. - Foto: Ruud Ploeg

Zijn die saneringsbedrijven wel in staat op te schalen en meer vierkante meters te doen?

“Ik denk dat er door de clustering meer mogelijkheden ontstaan. Dat trekt mensen aan en verhoogt de efficiency. Maar de daadwerkelijke sanering ligt natuurlijk primair bij de bedrijven, als provincie hebben we daar geen rol in. Maar door juist nu in actie te komen, kunnen bedrijven voorkomen dat er in 2023 te weinig capaciteit is.”

Waarom is Overijssel gestopt met de eigen subsidie?

“Omdat we gemerkt hebben dat we met die subsidieregelingen zoals ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ niet de brede doelgroep hebben kunnen bereiken, heeft het geen zin ermee door te gaan. Bovendien was het een tijdelijke regeling. Agrarische bedrijven die er gebruik van hebben gemaakt, hadden waarschijnlijk zonder die subsidie ook wel gesaneerd. Alleen subsidie is onvoldoende motivatie om actie te ondernemen.

Met de subsidies hebben we de sanering voor een deel op gang weten te krijgen. Maar we zijn op zoek naar de massa. Die heeft andere prikkels nodig. Ging het tot nu toe vooral over het verwijderen van asbestdaken, nu willen we kijken naar het positieve, het investeren in je bedrijf, het verduurzamen. Een totaalpakket onder het nieuwe dak, waarmee de boer de toekomst ingaat.”

Dus een pure informatieprikkel zonder financiële component?

“Die financiële component zit bij de rijksoverheid. De provinciale subsidie was tijdelijk. Er was € 20 miljoen, verdeeld over de provincies. We hadden uit die pot € 2,6 miljoen en dat was vorig jaar zomer op.

Daarnaast ben je als eigenaar van een bedrijf zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Asbestdaken zijn na twintig à dertig jaar echt aan vervanging toe. Ook moeten ondernemers breder kijken naar mogelijkheden. Je kunt misschien een deel terugverdienen door het dak ter beschikking te stellen voor zonnepanelen. Ik weet dat grote investeerders op zoek zijn naar grote daken. Dus kijk over je eigen schotten heen.”

Laatste reacties

 • niet

  Nou ik denk wel dat het motiveert. Speelde mee dat het in de Varkenshouderij lang slecht is geweest. Denk dat er weer een potje komt van de overheid 4,5 euro en de provincie 4,5 euro dat het wel eens hard kan gaan met saneren op varkensbedrijven!!

 • slutter

  Helemaal mee eens..........Niet. Wat n .....ambtenarij. Geheel los vd praktijk...

 • wienbemelmans

  de overheid denkt dat elke ondernemer met asbest daken een boom in de tuin
  heeft staan waar hij onbelemmerd geld van af kan plukken ,zoals de amtenaren
  denken dat er altijd geld is zij hebben zelf ook overal een geld boom staan waar
  ze altijd van kunnen plukken , dat is het verschil tussen amtenaar en ondernemer
  zij hebben geen last van slechte prijzen voor hun is er altijd geld.

 • maatje 1904

  Laat de provincie eerst de asbest van hun al 10 jaar geleden aangekochte stallen slopen voor zij anderen hierop aanspreken....

Of registreer je om te kunnen reageren.