Home

Achtergrond

Schapenhouderij Australië in problemen door drugs

De opkomst van de zeer verslavende drug ice of crystal meth op het platteland van Australië veroorzaakt grote problemen onder schapenhouders. Scheerders komen gedrogeerd op het werk.

Schapenscheerders en andere werknemers verschijnen onder invloed op hun werk, gedragen zich agressief en verwonden schapen. Dit levert de sector forse schade en een negatief imago op. Bovendien is er een groeiend wantrouwen tussen boeren, scheerders en werknemers in de wolschuren.

Het gebruik van de zeer verslavende drug ice of crystal meth­amphetamine neemt in snel tempo toe down under. Uit het testen van afvalwater blijkt dat gemiddeld 35 doses op de 1.000 inwoners per dag worden genomen. In 2016 was sprake van een toename van 25%. Op het platteland ligt het gemiddelde gebruik twee keer zo hoog als in de steden, met jonge mannen tussen de 18 en 24 jaar als grootste afnemers.

Schapenscheerders massaal aan de harddrugs

De schapenindustrie, goed voor $ 3 miljard dollar (ruim € 2 miljard) per jaar, ondervindt inmiddels forse problemen. Schapenhouders zijn voor het scheren juist afhankelijk van teams van jonge mannen die in de risicogroep zitten. Scheerders verschijnen niet zelden onder invloed op hun werk, hetgeen de kwaliteit van hun werk uiteraard nadelig beïnvloedt.

Daar komt bij dat Australië al 160 jaar werkt met een systeem waarbij schapenscheerders per schaap worden betaald, momenteel gemiddeld tegen € 2,20 per dier. Dat resulteert in een praktijk die veelal snelheid boven kwaliteit van de wol of dierenwelzijn plaatst.

Australië kampt met een grote mate van harddrugsgebruik onder jonge mannen op het platteland. Dat is goed te merken in de schapenhouderij. Veel schapenscheerders verschijnen onder invloed op hun werk. - Foto: ANP
Australië kampt met een grote mate van harddrugsgebruik onder jonge mannen op het platteland. Dat is goed te merken in de schapenhouderij. Veel schapenscheerders verschijnen onder invloed op hun werk. - Foto: ANP

‘Ze denken dat het energie geeft, om meer schapen te scheren’

Schapenhouder Robert Lawrance uit de staat Victoria onderstreept dat hij steeds vaker scheerders betrapt op het roken van ice, voor het werk of tijdens de pauzes, vaak in hun auto. “Zij denken dat het energie geeft en helpt om boven het gemiddelde van 150 schapen per dag te komen”, zegt hij. “Maar in werkelijkheid is het gebruik van ice een pandemie met grote problemen. Pas had ik nog een scheerder die duidelijk onder invloed was. Hij had in één morgen de linker voorpoten gebroken van 14 verschillende schapen en de oren van een aantal andere schapen afgesneden.”

Pas had ik nog een scheerder die duidelijk onder invloed was. Hij had in één morgen de linker voorpoten gebroken van 14 verschillende schapen en de oren van een aantal andere schapen afgesneden.”

Conferentie over drugsgebruik op platteland

Lawrance schakelde de politie in en ontsloeg het gehele team. Van andere schapenhouders hoorde hij soortgelijke ervaringen. Zelfs de waardevolle merinoschapen – goed voor bijna € 140 per dier – moeten eraan geloven. Juist bij deze schapen, die voor € 40 wol zorgen per jaar, is een zorgvuldige behandeling van groot belang.

De situatie heeft inmiddels geleid tot een conferentie op 24 mei in Adelaide waar boeren, scheerders, wolproducenten, arbeidsbureaus en andere betrokkenen uit de wolindustrie zich buigen over het ice-gebruik. Voorlichting, behandeling en verplichte drugtesten behoren tot de mogelijke oplossingen.

Emma en Brett Morvell leveren met hun bedrijf Central Shearing al 13 jaar teams van scheerders aan schapenhouders in de regio Waubra-Ararat in Victoria. Zij verplichten sinds kort alle scheerders een contract te tekenen waarin ze verklaren geen drugs te gebruiken. Indien verzocht moeten ze meewerken aan een bloedtest. “Wij tolereren dit niet bij onze werknemers”, benadrukt Emma Morvell. “Niet op het werk en niet privé.”

Of registreer je om te kunnen reageren.