Home

Achtergrond

Overschotten op oliemarkt blijven prijs drukken

Voor het eerst sinds het Opec-akkoord over productiebeperking kwam de prijs voor Brent-olie onder de $ 50 terecht.

In het midden van deze week steeg de prijs weer boven die magische grens. De prijs voor een vat steeg met 3% naar $ 50,15 per vat. Ook de prijs voor de Amerikaanse variant, West Texas Intermediate (WTI) steeg met hetzelfde percentage tot $ 47,29 per vat.

Aan de basis van deze stijging staan de Amerikaanse olievoorraden; die blijken iets sterker gedaald dan verwacht. Analisten waren uitgegaan van een daling met 2 miljoen vaten, in werkelijkheid bleek het te gaan om een 5,25 miljoen vaten.

Toch zijn de verwachtingen over een doorgaande prijsstijging gering. Analisten van Goldman Sachs denken dat de langetermijnprijs van $ 50 per vat niet haalbaar zal zijn. Volgens hen liggen er een aantal redenen aan die verwachting ten grondslag. Allereerst de groeiende Amerikaanse productie: in ruim een half jaar van 8,5 miljoen vaten naar 9,2 miljoen vaten per dag op dit moment. Daarnaast drukt de afnemende groei van de Chinese economie een rol.

Voorraden blijven groot

Een derde reden zijn de blijvend (veel te) omvangrijke wereldwijde olievoorraden. Deze laatste reden wordt ondersteunt door de verwachtingen van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA), die ervan uit gaat dat in 2017 de gemiddelde productie 9,31 miljoen vaten per dag zal zijn. Dat is 1% meer dan eerder werd ingeschat.

De gemiddelde olieprijs heeft de EIA met 3% naar beneden bijgesteld tot $ 50,68 per vat voor WTI-olie en $ 52,60 voor Brent-olie.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.