Home

Achtergrond

Olieprijs ‘gevangen’ tussen stijging en beperking

De oliemarkt wordt heen en weer geslingerd tussen berichten over productiebeperking en -stijging.

De onzekerheid over de verlenging van het akkoord over productiebeperking van de OPEC wordt groter. Door de groeiende olieproductie in de Verenigde Staten lijkt dat land een steeds grotere stempel te drukken op de prijsontwikkelingen en neemt de invloed van de OPEC-landen relatief af. Begin deze week bleek dat toen de prijs voor een vat olie flink daalde als gevolg van de zorgen over een stijgend olieaanbod.

Amerikaanse (WTI) olie daalde naar $ 47,67 per vat en een vat Brent-olie bleef met $ 50,57 net boven de magische 50 dollargrens. 50 dollar is volgens deskundigen de ondergrens die noodzakelijk is om nieuwe olievelden te kunnen ontwikkelen.

Het feit dat de Amerikaanse olievoorraden minder gedaald zijn dan verwacht, leverde ook geen stijgende prijzen op. Analisten waren uitgegaan van een daling met 3 miljoen vaten ruwe olie. Dat bleek in de praktijk echter nog geen miljoen te zijn. Met de huidige meer dan 527 miljoen vaten is nog steeds sprake van een recordvoorraad. Behalve de VS heeft ook Brazilië de olieproductie opgevoerd. In maart is de productie met bijna 13% gestegen, wat neerkomt op totaal 2,55 miljoen vaten per dag.

Ook Libië voert de productie op door olievelden weer in gebruik te nemen. Met 760.000 vaten per dag heeft het land het hoogste niveau sinds 2014 bereikt. In 2020 wil het land op 1,6 miljoen vaten per dag zitten. Al deze productietoenames lijken de zichzelf opgelegde beperkingen van de OPEC-landen en Rusland volledig teniet te doen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.